Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel za jun 15, 2019 10:30 pm

Alle tijden zijn UTC+02:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do jun 04, 2009 9:30 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Intrekken van beloften en afspraken door de gemeente: het kan in Almere
(ingezonden artikel door wddtu)

De Gemeente Almere heeft in 2007 aan Stichting Wilde Dieren de Tent Uit toegezegd om alleen circussen met wilde dieren toe te laten welke zijn aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemers welke richtlijnen hanteren die zorgen voor een minimaal dierenwelzijn. Deze richtlijnen zijn alsnog benedenmaats maar het is een kleine verbetering voor dierenwelzijn. Onlangs stond Circus Renz-Berlin in Almere en nu worden de tenten opgezet van Circus Belly Wien. Beiden niet aangesloten bij de VNCO. De Gemeente Almere is niet voornemens om circussen met wilde dieren te weren en houdt zich zelfs niet aan haar afspraak om bepaalde circussen geen vergunning te verlenen.
Wilde dieren in circussen worden met grote regelmaat heen en weer versleept in vrachtwagens, in kleine kooien waar zij zich niet tot nauwlijks kunnen bewegen. Voor de rest brengen de dieren hun tijd door in kleine hokken, veelal pal in de zon waar de temperaturen in de zomer zeer hoog kunnen oplopen.
De dieren hebben geen mogelijkheden tot het vertonen van natuurlijk gedrag, juist hetgeen waar bij wilde dieren een grote behoefte aan is. Het niet kunnen vertonen van natuurlijk gedrag in combinatie met het opgesloten zitten zorgt voor stress. Stress uit zich vaak in apathie (verdwenen emoties) en stereotiep gedrag, het laatste is heel herkenbaar doordat het zo vaak herhaald wordt: het heen en weer lopen, kopschudden, knagen of likken aan tralies, zelfmutulatie, overmatige vachtverzorging, etcetera.
Dat het trainen van de wilde dieren veelal met geweld gepaard gaat wordt onderschreven door verschillende (ex)trainers van wilde dieren zelf.
Wanneer een dompteur vertelt dat deze de zweep of stok alleen vasthoudt om te dreigen maar deze nooit gebruikt is een fabeltje. Een dier zal niet begrijpen dat een zweep een dreigmiddel is als deze daar nooit mee is geslagen. Het voedsel wat de dieren als beloning krijgen tijdens de optredens is hetgeen wat als regulier voedsel onthouden wordt. De motivatie is dus de zweep en/of de honger.
Via YouTube.com en andere websites zijn een groot aantal videobeelden te vinden waarop te zien is dat dieren waaronder olifanten en leeuwen geslagen worden met stokken door circusmensen.
PvdD statenlid Melissa Bax: “Ik heb verschillende videobeelden gezien, ook van de circussen die in Nederland optreden. Onzichtbaar voor het publiek wordt er letterlijk op die dieren ingebeukt met stokken. Het geluid van een gillende olifant die geslagen wordt door een schreeuwende trainer krijg ik nooit meer uit mijn hoofd. Het is belachelijk dat er in deze tijd nog circussen met wilde dieren worden toegestaan. Bij deze circussen staat geld en vermaak voorop, ten koste van de dieren. Het is nog erger nu blijkt dat de Gemeente Almere zich niet houdt aan gemaakte afspraken. Almere zou met onmiddelijke ingang de vergunning aan Belly Wien moeten intrekken.”

http://www.echo.nl/al-bu/buurt/lees/877 ... in.almere/

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 04, 2009 9:37 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Wat staan hier weer stomme dingen in. Het "mooiste" voorbeeld is dat van de beloning. Er wordt gesuggereerd dat de dieren buiten het optreden in de piste niets te eten krijgen. Alsof de broekzakken van de trainer groot genoeg zijn voor al die balen hooi die een olifant nodig heeft.

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 04, 2009 5:43 pm 
Offline

Lid geworden op: di dec 27, 2005 10:42 pm
Berichten: 338
Locatie: leeuwarden
Wat is dit nu weer voor groot mogelijke onzin dat dieren met stokken worden geslagen om kunstjes te leren. Honden en andere huisdieren kun je toch ook heel wat aanleren die sla je toch ook niet met een stok.
Prijzen en belonen zo dresseer tegenwoordig dieren niet met geweld en dwang en dan die onzin dat dieren alleen in de piste hun eten krijgen .
Je krijgt zowat hoofdpijn van wat al die zogenaamde deskundigen er tegenwoordig uitkramen.

joop

_________________
maak van iedere dag een circusdag


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 04, 2009 8:10 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
De zoveelste vreemde uitspraak uit de vingers van ons forumlid "Circusboy".

Wie voor vandaag de kieslijsten voor de Europese verkiezingen heeft bekeken kan weten dat de schrijfster van het ingezonden stuk, Milissa Bax, op de lijst van de Partij voor de Dieren staan. Uit die hoek kun je eigenlijk niets anders verwachten dan de stereotype uitspraken betreffende "stroomstokken, zwepen en uithongeren".

In de VNCO richtlijnen staat inderdaad dat het voer dat als beloning wordt gegeven moet worden ingehouden op het dagelijkse voedsel. De enige reden daarvoor is het voorkomen dat de dieren door de training alsnog overvoerd worden. Totale dieet = dagelijks voedsel + beloningen. Een gezonde maatregel! Wie bang is dat de dieren worden uitgehongerd, die moet toch maar eens écht zelf gaan kijken bij de circussen. Dan zullen ze zien dat de dieren van 's ochtends tot 's avonds op gezette tijden worden gevoederd en gedrenkt. Verder is er sprake van "hooigifte ad lib". Als de dieren alleen tijdens hun optreden eten zouden krijgen dan waren ze al lang een pijnlijke hongerdood gestorven of uitgedroogd. Want naast beloning in vaste vorm heb ik nog nooit water in de piste gezien. Behalve dan bij de clowns... (en het waterorgel bij Herman Renz en Arena)

Het bijwonen van een training behoort ook tot de mogelijkheden. In Gouda was ik zelf aanwezig bij een ochtendtraining van de tijgers van Mario Masson. De training werd gedaan door William Vos, die het vak nog "op de Cauberg" heeft geleerd. Zonder elektroshocks, zonder stokslagen, zonder afrossen met de zweep. Wel met zacht aandrukken met een dunne stok, zoals je een huisdier ook wel eens even een duwtje geeft.

Het is overigens prettig om te constateren dat de stad waar WDDTU gevestigd is niet het voornemen heeft om circussen te weren. Overigens, Belly-Wien en Renz-Berlin zijn geen lid van de VNCO, maar ze zijn allebei wel aangesloten bij de ECA. Laat de ECA bou toevallig ook de richtlijnen voorschrijven. Melissa Bax had zich eerst beter moeten informeren. En dat is dus niet alleen het bekijken van Youtube filmpjes die gemaakt zijn door aktivisten...

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 8:43 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
bron: http://www.klassiekcircus.hyves.nl

In de Almare schrijft rijgt PvdD Statenfractielid Melissa Bax leugen-aan-leugen naar aanleiding van de komst van Circus Belly-Wien naar haar woonplaats Almere.

Het filmpje "Circusdieren in Nederland" opent met de olifanten van Circus Krone in Duitsland en toont verder de leeuwen van Circus Benelux uit België. Verder zien we enkele niet te traceren diergroepen en de inmiddels bij roofdierenopvang Pantera ondergebrachte tijgers van Job Lijfering. Weinig Nederlands en als het al Nederlands is dan behoort het inmiddeld tot de historie...

"Wilde Dieren De Tent Uit" is géén stichting. Het is wel een samenwerkingsverband tussen de in Almere gevestigde Stichting AAP, slechts vijf van de 90(!) afdelingen van De DierenBescherming en enkele kleine dierenrechtenorganisaties. Samen vertegenwoordigen deze organisaties hooguit 250.000 Nederlanders.

Heen en weer slepen over grote afstanden past niet bij circussen die binnen Nederland reizen. Een goede toerneemanager houdt rekenig met kosten en baten. Transport kost, niet alleen vanwege de dieselprijzen, veel geld. Het economisch aspect is toevallig ook nog eens goed voor het welzijn van de dieren.

Natuurlijk gedrag is gericht op instandhouding van de soort en het individu. Eten, drinken. plassen. poepen, slapen, waken en voortplanting zijn daar de elementen van. In 2008 zijn bij Belly-Wien drie tijgers geboren én opgevoed door het moederdier. Vooral dat opvoeden is een teken van prima welzijn. De door Melissa Bax genoemde "gedragsstoornissen" komen minder vaak voor dan ze ons wil doen geloven.

Trainignsmethoden gebaseerd op geweld hebben in het verleden heus wel bestaan. Bij dierentrainers zijn de inzichten ook veranderd. Beloning met voer bestaat gedocumenteerd al vanaf 1860. Dat het voer als beloning wordt onthouden op het dagelijkse voer klopt wel. De VNCO richtlijnen schrijven dit zelfs voor. Daarvoor bestaat een belangrijke reden: Het voorkomen dat het dier te veel voedsel ontvangt. Het optelsommetje "totaal voer = dagelijks voer + beloningen" levert de goede hoeveelheid voer op. De suggestie dat dieren alleen te eten krijgen als ze hun kunstje hebben gedaan is onzin Wie de hele dag naar het circus gaat zal zien dat de dieren op vaste tijden worden gevoerd en dat de hooigifte "ad lib" is. Tijdens de trainingen en voorstellingen worden de beloningen gegeven als aanvulling op het reeds verstrekte voedsel. Bedenk dat dieren vele kilo's eten en vele liters drinken. De tijd dat de dieren in de piste verblijven is te kort om alle voer en vocht in te nemen. Of hebt u al eens een uitgebreide voedersessie gezien in de voorstelling van een circus?

Er is slechts weinig draagvlak voor een verbod op circusdieren. De anti-circusdieren-lobby vertegenwoordigt hooguit 250.000 mensen. Dit aantal staat in schril contract tot het jaarlijks aantal bezoekers aan circussen mét dieren: Ruim anderhalf miljoen. Dat blijkt ook uit de politieke successen van de Commissie Klassiek Circus, de VNCO en de ECA, en uit de succesvolle petitie van de Commissie Klassiek Circus op http://www.klassiekcircus.nl

Inwoners van Almere, ga gerust naar het circus en overtuig u van de goede toestand van de dieren bij Circus Belly-Wien.

De tekst van Melissa Bax is te lezen op http://www.echo.nl/al-bu/buurt/lees/877 ... in.almere/

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 9:33 am 
Zoals altijd zal de waarheid ergens in het midden liggen.

Dat de dieren integraal getraind worden door beloning is flauwe kul. Dat de dieren integraal getraind worden door erop te meppen is ook flauwe kul.
Het 1 circus zal het via beloning doen, het ander via geweld, dat is de realiteit.

En daar ligt het verschil volgens mij tussen de ernstige circussen en de marginale circussen.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 10:05 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Ik denk dat de marginale circussen in Nederland weinig kans maken. Ze zullen direct op hun dierenbeleid afgerekend worden.
Belgie is een heel ander verhaal. De warrige regelgeving trekt schimmige circussen aan.

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 1:48 pm 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Verontwaardiging over circus met wilde dieren
Wilde dieren in het circus zijn in Almere toegestaan.

Nadat circus Rens-Berlin onlangs zijn tenten heeft opgezet in Almere-Buiten, staat vanaf zondag de tent van circus Belly Wien op de Esplanade in Almere. Beide zijn circussen die niet aangesloten zijn bij de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemers (VNCO), hetgeen een soort keurmerk is dat richtlijnen hanteert die zorgen voor een minimaal dierenwelzijn.

,,Almere moet onmiddellijk de vergunning aan circus Belly Wien intrekken'', zegt Melissa Bax, statenlid van de Provinciale Staten van Flevoland voor de Partij voor de Dieren. Volgens Bax heeft gemeente Almere hiermee de afspraak, om circussen te weigeren die niet zijn aangesloten bij de vereniging, verbroken. ,,In 2007 is er met de gemeente gesproken om circussen met wilde dieren in zijn geheel uit de stad te weren'', vertelt Bax. ,,Dat bleek niet mogelijk, maar de gemeente geeft in een brief aan dat ze alleen circussen toelaten die wel het VNCO keurmerk hebben.''

Gemeentewoordvoerder Marjolein Pongers meent dat Bax de toezegging verkeerd begrepen. ,,Wij hebben inderdaad een brief naar hen geschreven. Daarin hebben we aangegeven dat Almere er niets in ziet om alleen circussen toe te laten die zijn aangesloten bij de VNCO, zolang de circussen de richtlijnen van de vereniging onderschrijven, zien wij geen reden om deze circussen te weigeren.''

Bax is niet van plan om het daarbij te laten zitten. ,,Circus Belly Wien heeft een enorm slechte reputatie wat betreft het dierenwelzijn, met kleine hokken en andere vernederende omstandigheden. Op de website van youtube zijn genoeg filmpjes daarvan te vinden. Ik begrijp echt niet dat de gemeente dit circus toelaat.''

http://www.almerevandaag.nl/nieuws/alme ... 786735.ece

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 5:09 pm 
Offline

Lid geworden op: wo jan 10, 2007 9:19 pm
Berichten: 3471
Citeer:
Circus Belly Wien heeft een enorm slechte reputatie wat betreft het dierenwelzijn, met kleine hokken en andere vernederende omstandigheden


Dan heeft zij vast niet de reportage van Circus@achterhoek eens goed bekeken!
Wat een onzin!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr jun 05, 2009 7:39 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
Melissa Bax is Statenfractielid namens de Partij voor de Dieren. Dat zegt toch genoeg? Die gaan echt niet naar het circus om zelf te kijken of het een goed of slecht circus is.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: za jun 06, 2009 10:28 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
Het rapport zou nog voor het zomerreces door de minister worden aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. Dan is het dus openbaar en zal de politiek de discussie starten. Het zal dan nog enige tijd duren voordat er wetgeving wordt gemaakt. Maar ik kan me voorstellen dat ze nu meer belang hechten aan het "Cirque Comique Economique"

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jun 10, 2009 5:35 pm 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
GroenLinks wil duidelijkheid over circusbeleid in Almere

GroenLinks heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders omdat zij duidelijkheid wil over het verstrekken van vergunningen aan circussen in Almere.

Onlangs zijn er twee vergunningen afgegeven aan circussen die niet zijn aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemers (VNCO), de verenging die dierenwelzijn waarborgt. Volgens GL staat dit haaks op het eerder geformuleerde beleid waarin de gemeente zegt geen vergunningen te verstrekken aan circussen die niet bij deze vereniging zijn aangesloten.

,,Voor zover wij weten staat dit in het vergunningenbeleid'', zegt fractievoorzitter Ruud Pet. ,,Het wordt tijd dat de gemeente met een eenduidige regelgeving komt, waarbij dierenwelzijn voorop staat.''

Volgens Marjolein Pongers van de gemeente is er van zo'n beleid nooit sprake geweest. ,,In 2007 hebben wij een brief geschreven naar de actiegroep 'Wilde Dieren de Tent Uit', waarin staat dat 'de circussen die op dit moment in Almere worden gehouden, zijn aangesloten bij de VNCO'. Meer hebben wij niet toegezegd. Het is toeval geweest dat deze circussen waren aangesloten bij de vereniging, want wij geven ook vergunningen aan circussen die hier niet bij zijn aangesloten.''

De betreffende circussen Renz Berlin en Belly Wien zijn echter wel aangesloten bij de European Circus Association (ECA), de overkoepelende Europese circus organisatie. ,,Zij kunnen zich namelijk niet aansluiten bij de VNCO omdat het respectievelijk een Duits en een Oostenrijks circus is'', meent ECA directeur Arie Oudenes. ,,De regels van de VNCO en de ECA zijn vrijwel hetzelfde. Regelmatige controle bij Belly Wien door ons heeft geen enkele negatieve conclusie tot gevolg gehad.''

http://www.almerevandaag.nl/nieuws/alme ... _in_Almere

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo sep 16, 2009 1:08 pm 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Het circus van de gemeenteraad

Het lijkt erop dat de gemeente Almere ambities heeft voor het openen van een dierentuin. Eerder dit jaar stelde de gemeente al 3 olifanten, 7 tijgers, ruim 20 kamelen, 6 apen, 1 giraf en meer dan 30 paarden van circussen ten toon. Zodat de inwoners vermaakt kunnen worden. Vermaakt met kunstjes als olifanten die de twist dansen, in polonaise de tent verlaten, of de handstand doen. De inwoners van Almere zaten hier niet op de wachten. De tenten bleven grotendeels leeg.
Voor de vierde keer dit jaar heeft een circus in Almere haar tenten opgeslagen. Er lopen weer dieren als Afrikaanse watusirunderen, een kameel en een struisvogel in Almere rond. Dieren worden onttrokken uit hun natuurlijke omgeving, worden continue heen-en-weer gesleept en in kleine transportkooien opgesloten. Dit alles voor maar één doel: 5 minuten vermaak in een circustent. De moraliteit van de gemeenteraad lijkt ver te zoeken én geeft het verkeerde voorbeeld. De dierenbeschermingscoalitie Wilde Dieren de Tent Uit, gevestigd in Almere, strijdt voor een verbod op wilde dieren in circussen.
Een circus met wilde dieren heeft geen educatieve waarde, het vertoont wilde dieren in hun meest onnatuurlijke omgeving, waarbij macht en dwang van de mens als vermaak wordt gezien. De vraag is dan ook of men anno 2009 nog een kaartje voor een circus met wilde dieren koopt. Waar de dieren geen vrije keuze hebben, hebben de inwoners van Almere dat gelukkig wél. Vermoedelijk blijft ook deze keer de circustent leeg.
Leonie Vestering
Wilde Dieren de Tent Uit

http://www.almereinhetnieuws.nl/het-cir ... eraad.html

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo sep 16, 2009 1:10 pm 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6856
Locatie: Maassluis
Komt er eens een circus (Malford) zonder olifanten, giraffen en roofdieren... is het nog niet goed.

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo sep 16, 2009 7:41 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
Voor WDDTU is het NOOIT goed. En alweer de leugen dat dieren aan hun natuurlijke leefomgeving worden onttrokken.

Ik weet wel beter. Want ik heb een officieel schrijven van de gemeente Almere mogen ontvangen waaruit blijkt dat ze NIET ingaan op de smeekbeden van WDDTU.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.