Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel za feb 22, 2020 1:09 pm

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Assen, stad zonder circus!?
BerichtGeplaatst: vr jun 10, 2016 4:45 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 7661
Al jaren lang is het stil op het gebied van circus in de Drentse hoofdstad Assen. Doodstil zelfs. Op zich is dat geen wonder.
Een aantal jaren geleden besloot de gemeenteraad in al haar wijsheid (?!) te komen tot een nieuwe wijze van aanmelding of inschrijving van circussen.
Eén van de regels daarbij was dat uitsluitend circussen ZONDER dieren zich konden aanmelden om voor een vergunning in aanmerking te komen.
Er werden daarbij maxima gesteld, ik meen twee grote en hoogstens drie of vier kleinere per jaar.
Wat ik voorspelde kwam uit: sinds die dag heeft zich nog nooit een circus voor een vergunning aangemeld. Want zelfs bij een Salto of Fiësta kom (of kwam) je nog wel eens een diertje tegen.
Waarmee Assen dus zo ongeveer de enige circusloze stad van ons land werd, en dat voor een provinciehoofdplaats!
Circus Renz Berlin liet kortgeleden nog weten om deze reden uitgerekend deze week uitgeweken te zijn naar het nabijgelegen Rolde.

PLOP, van oorsprong een alternatieve partij die dermate aansloeg dat er zelfs wethouders werden geleverd, was in feite de initiatiefnemer van deze circusdrempel.
Daarmee streefde men de ter plaatse niet deelnemende Partij voor de Dieren links en rechts voorbij....
Terwijl reden van oprichting van PLOP oorspronkelijk heel iets anders was:

Het belangrijkste partijpunt was dat Assen zijn imago van saaie ambtenarenstad moest afschudden, en een 'bruisende' stad moest worden.

Geen idee hoeveel het uitdrijven van circussen aan het minder saai worden heeft bijgedragen......

En is het ondertussen dan zo saai geworden in Assen? Welnee, daar zorgt datzelfde PLOP wel voor, getuige het volgende artikel: http://www.drenthejournaal.nl/nieuws/as ... traat.html

met als grote kop

PLOP: Circus-gedrag fietsers op tijdelijke rotonde Rolderstraat

Zou dit betekenen dat die fietsers als wilde beesten te keer gaan? Of missen die ploppers het circus een beetje en bedenken ze zelf een alternatief?

Links op de foto van de rotonde ziet u overigens het Veemarktterrein waar voorheen ooit circussen stonden.....


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr sep 14, 2018 4:55 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 7661
Het klopt nog altijd: Assen, stad zonder circus.
Want afgaande op de ooit door de raad opgestelde voorwaarden (zie elders) is zelfs Circus Salto daar niet (meer) welkom!
En dus heeft zich al jarenlang geen enkel circus gemeld dat in die zo goed als ingeslapen ambtenarenstad zou willen optreden.
Een nieuw station, een nieuwe tunnel en een doorvaart voor passanten met bootjes, dat is de cultuur waar ze het daar mee moeten doen!
Zelfs een aantrekkelijk outlet-centrum ging de Assenaren te ver!

En nu halen ze opnieuw de kranten. Nadat onlangs in Amsterdam werd besloten dat een internationale hondenshow een volgende keer geen vergunning meer krijgt (met veel dank aan de PvdD) dachten ze in de Drentse hoofdstad: dat kunnen wij ook! En dus is de Noordshow, de grootste kleindierenshow van ons land, ter plaatse niet meer welkom.
Henk Wollerich schreef er vandaag een uitgebreide nieuwsanalyse in het Dagblad van het Noorden over:

Jaarlijkse Noordshow niet meer gewenst in Assen

De Noordshow, de jaarlijkse kleindierenshow in de TT Hall, is niet langer gewenst in Assen.
B en W vinden dat de tentoonstelling niet past bij de identiteit en het imago van Assen.


Dat blijkt uit de motivatie voor de afwijzing van een subsidieverzoek van de Noordshow. Het bestuur had om een bijdrage van 15.000 euro gevraagd om de viering van het veertigjarig jubileum wat extra luister bij te zetten en kinderen en scholen meer bij de activiteiten te betrekken.

Bestuur overdonderd door afwijzing en motivatie

Het bestuur van de Noordshow is totaal overdonderd door de afwijzing en de motivatie. ,,Assen stond altijd heel positief tegenover de Noordshow en we hadden in het vooroverleg met de ambtenaren en het vorige college er ook alle vertrouwen in dat het goed zou komen’’, zegt voorzitter Gerard Schenkel.

De Noordshow verhuisde in 2015 van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren naar de TT Hall. Groningen en Leeuwarden wilden de show ook graag binnen halen, maar Assen won.
,,De gemeente heeft ons toen in alle opzichten gesteund’’, schrijft het bestuur in het bezwaarschrift tegen de afwijzing. Assen stelde zelfs 5000 euro beschikbaar om de verhuizing mogelijk te maken.

Evenement sluit niet aan op kernwaarden Assen

Bij de afwijzing is door de adviescommissie van de gemeente voortgeborduurd op een raadsvoorstel uit 2012 om wilde (exotische) dieren uit het circus te weren in Assen. Het motief dierenwelzijn van toen is doorgetrokken naar de kleindierenshow.

''Hoewel we ons realiseren dat er verschillen zijn tussen dieren in circussen en het tentoonstellen van dieren in een show zijn er ook overeenkomsten. Het zijn beide evenementen waar mensen tegen betaling naar dieren komen kijken.
Alles tezamen maakt dat dit evenement niet aansluit bij de kernwaarden die we willen ondersteunen.’’


Verder wordt gezegd dat de tentoonstelling niet past bij de wijze waarop Assen zich wil profileren als levendige winkelstad, TT-stad en comfortabele familiestad.

Show trekt jaarlijks 10.000 bezoekers

De Noordshow trekt jaarlijks zo’n tienduizend bezoekers en 800 exposanten. Ook dat sluit niet aan bij de kernwaarden, aldus de B en W, ,,omdat de TT Hall aan de rand van de stad ligt en het weinig aannemelijk is dat bezoekers ook nog de binnenstad in gaan.’’

Schenkel bestrijdt dat. ,,We zijn de enige landelijke tentoonstelling voor hoenders, konijnen, cavia’s, kleine knagers, sierduiven, siervogels en watervogels. Mensen verblijven hier vaak meerdere dagen. Het effect op de regio is juist heel groot.’’

Hij wijst er op dat de Noordshow zich kandidaat wil stellen voor de organisatie van de Europashow 2024, die eens per drie jaar wordt gehouden. ,,Daar komen 50.000 bezoekers op de hele wereld op af.’’

In de afwijzing wijzen B en W nog op een uitgave van 35.000 euro in de begroting voor de op 3, 4 en 5 januari te houden show in Assen. ,,Een specificatie ontbreekt en uit niets blijkt waar dat bedrag aan besteed wordt.’’

Het geld is voor een tijdelijk bijgebouw voor nieuwe activiteiten bij de TT Hall, legt Schenkel uit. ,,Waarom hebben ze ons er niet even naar gevraagd?’’

De afgelopen jaren kampte de Noordshow met veel tegenslag: twee keer waren er beperkingen in verband met de vogelgriep en eveneens twee keer was code rood in het land afgekondigd vanwege slechte weersomstandigheden.
Wil de Noordshow nog wel in Assen blijven? ,,We vertrouwen er op dat het goed komt.’’Overigens gaat de schrijver in de krant nog een stukje verder dan in het bericht hierboven.
Zo benoemt hij de samenstelling van het Asser collega, dat uit CU, GroenLinks, de VVD en Stadspartij PLOP bestaat.
En verder vraagt hij zich onder meer af waarom dronken bezoekers aan de TT wel bij een familiestad passen en aaibare konijnen niet.......

Je zal er maar wonen.........

Let op het onderstreepte stuk waarin de link naar het circus wordt gelegd. Met name deze argumentatie: Hoewel we ons realiseren dat er verschillen zijn tussen dieren in circussen en het tentoonstellen van dieren in een show zijn er ook overeenkomsten. Het zijn beide evenementen waar mensen tegen betaling naar dieren komen kijken.

Dat is dus kennelijk uit de boze, tegen betaling naar dieren kijken. Volgende stap: dicht dus alle dierentuinen, te beginnen in de Provincie Drenthe!

Verschil was er ook wat de foto's betreft. Op internet staat een foto van een haan die net gekeurd wordt, in de krant een plaatje van een zogenaamde konijnenhop.
Dat is een sport voor mens (meest kinderen) en dier, waarbij de laatste een aantal hindernissen moet nemen.
Die afbeelding was al eerder dit jaar te zien bij een verslag van de Noordshow, en de bezwaren zijn wellicht daarop gebaseerd dan niet aangewakkerd.
Al zijn die niet dusdanig benoemd.
Ik kan die zo snel niet vinden.....

Een andere archieffoto van het DvhN geeft wel een aardig beeld:

Afbeelding

Met name in Scandinavië is dit een heel serieuze sport.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.