Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel do jun 06, 2024 1:25 pm

Alle tijden zijn UTC+02:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 23 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo mar 25, 2012 4:51 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Citeer:
Dag 1

Regelmatig krijg ik op verjaardagen en feestjes de vraag 'of die circusdieren nu al eens die tent uit zijn’. Gelukkig kan ik dan vele voorbeelden noemen van landen die het gebruik van circusdieren hebben verboden. Zoals Griekenland, die stelde onlangs nog een verbod in.
Het klopt dat er een paar landen zijn waar "wilde" dieren in circussen verboden zijn. Maar in Europa is dat alleen Griekenland, een land dat zelf niet eens circussen heeft. En een land waarvan we allemaal onze vraagtekens hebben over hoe het land wordt bestuurd. Maar goed, dat is een andere discussie. Het overzicht van verboden op de website van wddtu is in ieder geval niet juist. Engeland komt met een "licensing system". Landen in Zuid-Amerika daar hoef je niet trots op te zijn. Daar hebben ze geheel andere normen en waarden, ook voor de omgang met dieren.

Citeer:
Maar Nederland, die graag doet alsof wij één van de meest diervriendelijke landen ter wereld zijn, heeft zelfs niet eens minimale welzijnseisen voor circusdieren opgesteld. Er zijn regels voor proefdieren, dieren in de dierentuin en de veehouderij, maar het hoofdstuk ‘circusdieren’ is letterlijk al jarenlang leeg in de Nederlandse wetgeving. Toch roept Staatssecretaris Bleker trots dat de circussen zich keurig netjes aan de regels houden. Tja, nogal wiedes als er geen wetgeving is om te overtreden.
Het enige dat klopt is dat artikel 65 in de (oude indeling van de) Gezond en Welzijnswet voor Dieren niet is ingevuld. Er zijn in die wet dus geen bijzondere bepalingen opgenomen voor circusdieren. Maar dat betekent niet dat er daarom geen wetgeving zou zijn voor circusdieren. Zoals eerder in dit forum geschreven, Circussen met dieren moeten zich in Nederland aan de volgende wetten houden:

  • Gezond en Welzijnswet Dieren (ook al is artikel 65 niet ingevuld, de andere artikelen gelden ook voor circussen
  • Wet op de Dierenbescherming
  • Flora en Faunawet

Dat betekent onder andere dat het verboden is om:

  • Dieren te verwaarlozen
  • Dieren te pijnigen
  • Dieren ziek te maken
  • Dieren hun verzorging te onthouden
  • Dieren illegaal te houden
  • Te handelen in beschermde diersoorten (tenzij vergunning daartoe verleend is)
  • Dieren uit het wild te vangen

Citeer:
Nederland wordt een sprookje voorgehouden van ultieme dierenliefde in het circus. De fantasie dat een olifant voor een aai over haar bol een handstand maakt. En dat die leeuw gewoon graag continue heen en weer loopt zodat ie goed kan zien wie er in het publiek zit. Als je een circus bezoekt wil je gewoon een heerlijke middag vermaakt worden, en sta je even niet stil bij het leed wat schuil gaat achter de schermen. Een wereld waarin entertainment zwaarder weegt dan het welzijn van dieren.
In de meeste circussen zit het gewoon goed met die dierenliefde, zeker in West Europa. Russische toestanden met kleine transportkratten daar zitten we hier niet op te wachten. Ter geruststelling: die komen hier ook niet voor.

Citeer:
Een circuskunstje met een mishandelde olifant, of een trucje met een apathische tijger vind ik simpelweg niet grappig.
Voor Vestering is elk dier dat zich niet in zijn oorspronkelijke leefomgeving bevindt, mishandeld. Niet alleen de olifant in het circus maar ook het kanariepietje bij u thuis. Opletten dus, want de meeste olifanten worden niet mishandeld. En een apathische tijger? Daar kun je niet mee werken. Maar dat kan mevrouw Vestering helaas niet weten omdat ze daar geen enkele ervaring mee heeft. Ze zou eens een maand met Tom Dieck moeten meelopen...

Citeer:
Zeker niet als je weet dat olifanten in Nederland gemiddeld 17 uur per dag staan vastgeketend aan voor- en achterpoot,
Ten tijde van het LNV/WUR onderzoek in 2008 waren er twee circussen met in totaal drie olifanten. Bij één enkel circus stonden de olifanten 17 uur aan de ketting. Dat vinden wij, de Commissie Klassiek Circus, ook te veel. In 2009 kwamen er meer circussen met olifanten naar Nederland. Daar stonden de olifanten veel minder of zelfs helemaal niet aan de ketting. En bij dat ene circus heeft men intussen ook wel geleerd dat het anders kan. Foto's in dit forum leveren daarvan het bewijs. Dat getal is daarmee verouderde informatie geworden

Citeer:
een giraffe eenzaam in een trailer wordt opgesloten
Er is maar een circus met een giraffe in Nederland. En daar staat dit dier altijd in een ruime uitloop. Samen met andere dieren. De trailer staat gekoppeld aan de vrije uitloop. Zodat de giraffe en de andere dieren beschikken over een schuilmogelijkheid. Ze hebben daarbij zelf de keuze of ze binnen dan wel buiten staan.

Citeer:
en een leeuw, de koning van het dierenrijk, in een hokje van 4 m2 wordt opgesloten.
Ten tijde van het LNV/WUR onderzoek in 2008 kwamen bij een Belgisch circus door omstandigheden (terminaal ziekbed van directeur) de leeuwen (en tijgers) niet uit de transportmiddelen. Bij alle andere circussen beschikken leeuwen en tijgers over uitloopruimten. Alleen voor transport en nachtrust worden de dieren in de transportmiddelen geplaatst. Tijdens het transport zijn de compartimenten veiligheidshalve van elkaar gescheiden. Tijdens het verblijf zijn de compartimenten met elkaar verbonden. Daarmee is ook de binnenruimte veel groter dan de door Vestering genoemde 4 m2.

Citeer:
Ik vind dan ook dat vermaak moet stoppen, waar dierenleed begint. Daarom wil Wilde Dieren de Tent Uit een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Net als in andere landen. Zodat het circus weer voor iedereen leuk is, zoals het ooit was bedoeld.
Circus met dieren is alleen "niet leuk" voor dierenrechtenactivisten die meestal ook nog eens het veganisme nastreven en aan iedereen willen opleggen. Het WUR/LNV onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de meeste dieren geen welzijnsschade oplopen door hun leven in het circus. Verder vergeet mevrouw Vestering te vermelden dat ze eigenlijk "uitheemse diersoorten" bedoelt, zoals dat in de projectomschrijving van wddtu valt te lezen. Met "wilde" dieren krijg je tenminste de emotie in de discussie.

Citeer:
Deze week leest u mee met mijn ervaringen als directeur van Wilde Dieren de Tent Uit. Wilt u weten wat u kunt doen om circusdieren te helpen? Kijk dan op http://www.wildedierendetentuit.nl.

Wil je ook een dagboek bijhouden voor de website VROUW van De Telegraaf? Geef je op via vrouwinternet@telegraaf.nl.
Alsof de ideeën van wddtu circusdieren zouden helpen. Op dat enkele dier na dat ergens in Zuid of Oost Europa - terecht - in beslag is genomen.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 11:32 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Citeer:
Deze week geef ik namens Wilde Dieren de Tent Uit een lezing op een internationale conferentie over olifanten in San Francisco. Naast mij in het vliegtuig zit een man, ik schat eind 60, die mij al enkele uren heeft getrakteerd op een symfonie aan snurkgeluiden. Nu hij wakker is zijn we even in gesprek geraakt en al snel komen we op het onderwerp: ''waar ga je naartoe?'' Ik leg uit dat ik naar de olifanten ga. In Amerika. Al snel zie ik een frons op zijn gezicht. “Daar leven helemaal geen olifanten hoor. Daarvoor moet je naar Afrika. Of Azië, daar heb je ze ook.”

Ja u leest het goed: Niet alleen het circus is internationaal, de dierenrechtenindustrie is dat ook. Zeker in de Verenigde Staten. Daar rollen jaarlijks vele miljoenen Dollars waardoor personen als Leonie Vestering een goed belegde boterham hebben.

Citeer:
En hij heeft gelijk. Zo hoort het natuurlijk ook. Ik leg hem uit dat deze olifanten ook uit Afrika en Azië zo’n 30-40 jaar geleden naar Amerika zijn gebracht. Gevangen uit het wild als baby. Hun moeder vermoord voor hun ogen. De baby olifantjes werden gevangen voor een leven in het circus. Met grote ogen kijkt mijn buurman me aan. Dat wist die niet, vertelt hij me. We raken in gesprek over het circus.

In principe horen dieren inderdaad thuis in hun oorspronkelijke leefomgeving. Afrikaanse olifanten in Afrika, Aziatische Olifanten in Azië en ga zo maar verder. Helaas heeft de mens al heel lang geleden op zodanige manier ingegrepen dat van die oorspronkelijke leefomgeving al veel te veel is verdwenen. En door stroperij is het leven voor een dier in de restanten van de wildernis ook bepaald niet meer veilig. Tijgers ondervinden in hun laatste leefgebieden veel stress. Mogelijk zelfs meer stress dan tijgers in dierentuinen of circussen. Maar ja, dat zal mevrouw Vestering u nooit vertellen.

Citeer:
Dieren horen in het circus, zegt de man. Nee, zeg ik op mijn beurt, ze horen in de natuur. Ja, natuurlijk, beaamt hij, maar als kind vond hij die dieren al zo prachtig. Hij heeft zelfs eens mee mogen helpen met het opbouwen van de circustent. Die circuslui zouden hun dieren nooit kwaad doen, verdedigt mijn buurman stellig. Ze houden van hun dieren. Dat denk ik ook, zeg ik. Ik denk dat veel circusmensen van hun dieren houden.

Hé, de onbekende Vestering? Dat heeft ze noh nooit gezegd. Ze denkt dat veel circusmensen van hun dieren houden. Oh nee, ze denkt het alleen maar. Want wat ze zegt is dat circusmensen hun dieren afbeulen. Oh , wacht even. Ik loop nu op de tekst vooruit...


Citeer:
Maar soms is houden van niet genoeg. Een onnatuurlijker leven dan een circusleven kun je voor wilde dieren niet bedenken. Het gemis van sociale structuren, ruimte, natuurlijk gedrag en vrijheid valt niet te compenseren. Daarnaast doet een wild dier geen kunstje voor een suikerklontje. Wilde dieren, zoals olifanten, tijgers en leeuwen doen kunstjes omdat ze ertoe gedwongen worden.

Kijk, daar blijkt nou dat mevrouw Vestering nog nooit bij een echte training bij een goede eigenaar van een leeuw, tijger of olifant is geweest. Er zijn inderdaad circusmensen die niet capabel zijn om met dieren om te gaan. Maar om dan maar gelijk deze uitspraken te doen. Hier zien we duidelijke de extremistische en fundamentalistische trekjes van Vestering en organisaties als wilde dieren de tent uit. Over ruimte schreven we gisteren al. Zoek op het circuswereld.nl forum maar eens naar foto's van de olifanten bij Circus Belly-Wien. Die hebben meer ruimte dan hun soortgenoten in menige dierentuin. Natuurlijk gedrag? Bekijk de YouTube film op http://www.youtube.com/watch?v=d9yc2zKDi30 dan maar eens goed. Vrijheid is een relatief begrip. En daar bewandelt Vestering de wegen van het dierenrechtenactivisme dat vanuit het antropomorfisme elke mens-dier relatie scherp veroordeelt.

Citeer:
Met zwepen, olifantenhaken, elektroshocks en andere pijnlijke middelen. Nee, een circusleven is voor wilde dieren geen pretje. Er volgt een lange stilte. Bij het verlaten van het vliegtuig belooft mijn buurman plechtig: als ik thuiskom neem ik mijn kleinkinderen mee naar het circus. Zonder dieren.

Ook hier getuigt Vestering niet echt een deskundige te zijn als het over de training van dieren gaat. Incidenteel worden de genoemde martelwerktuigen wel misbruikt om dieren klaar te stomen voor een circus. Filmpjes gemaakt door dierenrechtenactivisten laten dat helaas zien. Dat is gelukkig wel een minderheid. Over de meeste circusdieren zult u op internet niets, maar dan ook helemaal niets vinden. Van de training van de tijgers van Mario Masson (binnenkort weer in Nederland te zien bij Circus Renaissance) zijn goede beelden gemaakt en op het internet gezet. Met geduld en stukjes lokvlees kun je deze dieren best veel laten doen. Kijk maar eens op http://www.youtube.com/watch?v=Z7ixCql3H9w De trainer heeft het vak nog geleerd bij de inmiddels niet meer bestaande "Klant's Dierentuin" in het Limburgse Valkenburg. De methoden zijn totaal niet te vergelijken met die uit Oost-Europa. Zwepen en olifantenhaken zijn wel aanwezig in het circus. Maar ze worden óf als verlening van de arm gebruikt of ze maken deel uit van de kostumering. Bij een tropenpakje horen nu eenmaal een olifantenhaak en een geweer. Beide worden gelukkig niet gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn.

Citeer:
Wil je ook een dagboek bijhouden voor de website VROUW van De Telegraaf? Geef je op via vrouwinternet@telegraaf.nl.


Wie de nuance zoekt kijkt op www.klassiekcircus.nl

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 11:43 am 
Offline

Lid geworden op: zo feb 05, 2012 9:28 pm
Berichten: 396
Kan niks meer zeggen dan alle twee de duimen omhoog voor de antwoorden op de leugens van mevrouw Vestering!!

_________________
Mario Rutelli: weissclown, clown blanc, witte clown musical


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 7:01 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 20, 2012 5:41 pm
Berichten: 239
Alleen jammer dat het weerwoord enkel hier verschijnt?! (of heb ik iets gemist en heb je het ook als reactie gepost bij die krant?).
De meeste mensen hier zijn namelijk ook overtuigd dat de meeste circussen het goed voorhebben met hun dieren. (neemt niet weg dat ik je goed onderbouwde mening met veel plezier lees). De andere mensen komen zelden tot nooit op dit forum lijkt me.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 7:07 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
De redactie van Telegraaf / Vrouw krijgt de teksten ook te zien hoor. Tezamen met een begeleidende brief.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 7:10 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 20, 2012 5:41 pm
Berichten: 239
Comm Klassiek Circus schreef:
De redactie van Telegraaf / Vrouw krijgt de teksten ook te zien hoor. Tezamen met een begeleidende brief.

Das al een goede stap, maar laten we dan hopen dat de redactie van de Telegraaf er ook iets mee doet, zodat ook hun lezers er iets van te zien krijgen!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 7:17 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
De tekst staat op enkele plekken op het internet en is ook via Hyves verspreid. Met het verzoek: Zegt het voort! Bij deze is de oproep herhaald.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma mar 26, 2012 11:00 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo mei 28, 2006 1:06 pm
Berichten: 217
Locatie: Papendrecht
Citeer:
Russische toestanden met kleine transportkratten daar zitten we hier niet op te wachten. Ter geruststelling: die komen hier ook niet voor.


U is expert in russische circussen?
Want de keren dat ik een circus bezocht in Rusland, zag ik transport middelen,die vergelijkbaar waren met die in Nederland. Alleen het merk van de vrachtwagen verschilt.
De wagens waren ruim en schoon.
En in het vaste circusgebouw waar ik enkele voorstellingen gezien heb,is een compleet hotel voor mens en dier. Stallen met verwarming in de winter en airco in de zomer.

_________________
May all your days be circus days


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: di mar 27, 2012 10:47 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Citeer:
Dag 3

Vlak voordat ik dit weekend in het vliegtuig naar San Francisco stapte, hoorde ik dat er een ongeluk was gebeurd met olifant Leika van circus Renz International. Leika was ontsnapt uit het circus en in een sloot gevallen. Ze zat vast en kon er niet zelfstandig uitklimmen.

Vestering was er niet bij maar doet wel alsof ze alle ins en outs weet van het incident bij Circus Renz International.

Citeer:
Leika heeft samen met twee andere olifanten enkele vierkante meters leefruimte. En daar moest ze blijven. Ze mocht helemaal niet naar de sloot. Een paar stokken en een touw hadden haar tegen moeten houden, maar daar zijn olifanten echt niet van onder de indruk. Met veel gemak wist ze dan ook te ontsnappen.

Een olifant past niet op enkele vierkante meters. Dan kan dit enorme dier niet eens "haar kont keren" om het maar eens plat uit te drukken. Circus Renz International heeft drie olifanten. Deze krijgen in elke plaats een ruimte van vele honderden vierkante meters. Zo ook in Goes. Maar dat schijnt mevrouw Vestering niet te weten.

Citeer:
Olifanten houden van water en badderen vinden ze heerlijk. Maar in het circus is weinig ruimte voor dit natuurlijke gedrag. Zelfs na bijna een heel leven lang in gevangenschap houden olifanten hun natuurlijke behoeften en instincten. Bij wilde dieren blijft die behoefte er altijd.

Circusmensen weten heus wel dat olifanten dol zijn op water en modder. Daarom worden deze dieren vele malen per dag met de waterslang riant gedoucht. Ook mogen ze het grasveld "verbouwen" en met modder gooien. De behoefte vervullen kan op meerdere manieren. Niet alleen op de manier zoals mevrouw Vestering ons wil doen geloven. Dieren zijn zeer creatief en bedenken zelf oplossingen als er geen diepe modderpoel voorhanden is. Mevrouw Vestering zou opkijken als ze de moeite neemt om eens zelf te komen kijken bij een circus.

Citeer:
Leika viel van een steile helling in de sloot. Na ruim 30 minuten kon ze met de hulp van de politie en brandweer uit de sloot worden gered. Nouja, “gered”... op het moment dat Leika weer grond onder haar voeten voelde, rende een medewerker van het circus, zo snel als hij kon, naar zijn olifantenhaak. Niks geen ruimte voor natuurlijk gedrag. Leika moest dezelfde dag gewoon weer aan de bak om het publiek te vermaken in de circusvoorstelling. Zo gaat het in het circus.

Laika viel niet, het was meer een glijpartij. Omdat de helling modderig was gleed ze weg door gebrek aan houvast. Olifanten zijn dieren die zich snel zouden kunnen vervelen. Daarom is het goed dat zo'n dier niet eerst enkele dagen moet gaan rusten maar meteen weer lekker mag meedoen in de circusvoorstelling. Zo'n dier moet je zo veel mogelijk bezighouden mevrouw Vestering!

Citeer:
En als het publiek naar huis is? Dan is er een grote kans dat de olifanten vastgeketend de nacht moeten doorbrengen. Uit onderzoek blijkt dat olifanten in Nederland gemiddeld 17 uur per dag met voor- en achterpoot vastgeketend worden. Erg onnatuurlijk.

Dat getal "17 uur per dag" is ten tijde van het wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van dieren in circussen in 2008 alleen en uitsluitend vastgesteld bij een enkele buitenlands circus dat in Nederland reist. In 2008 was er nog een ander circus met een olifant in Nederland. Daar stond de olifant veel korter of vaak zelfs dagenlang niet aan de ketting vastgebonden. En al helemaal niet met de voor- en achterpoot. Was het onderzoek één jaar later uitgevoerd, dan waren de uitkomsten nog anders geweest. Kijkt u maar even mee:

In 2008 is er onderzoek gedaan bij zes circussen waarvan de twee onderstaande met de genoemde olifantenpopulatie:
2008 : Circus Aantal olifanten
Herman Renz : 1
Renz-Berlin : 2

In 2009 waren de volgende circussen met olifanten in Nederland aanwezig:
2009 : Circus Aantal olifanten
Herman Renz : 1
Renz-Berlin : 2
Moskou-Holiday : 1
Belly-Wien : 2
Freiwalds Menagerie Circus :1

Zou het onderzoek in 2009 hebben plaatsgevonden, dan hadden de onderzoekers andere conclusies getrokken naar aanleiding van hun bevindingen met olifanten. Vooral bij Circus Renz-Berlin stonden in 2008 de olifanten veelvuldig aangeketend. Bij de andere circussen staan de olifanten de meeste tijd in een paddock (buitenverblijf), hebben ze gezelschap van andere dieren die in de paddock aanwezig zijn, of is de verzorger langdurig bij de dieren aanwezig. De onderzoekers concluderen terecht dat op basis van waarnemingen bij drie olifanten geen verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken.

Al blijft er een zekere twijfel bestaan aan het welzijn van de in 2008 waargenomen olifanten. Daarom worden terecht aanbevelingen gedaan om olifanten ook tussen de optredens door bezig te houden en het vastketenen tot een minimum te beperken.

De olifanten bij de Circussen Belly-Wien, Herman Renz, Freiwalds Menagerie Circus en Moskou-Holiday staan niet aangeketend. Verder worden deze olifanten door hun eigenaren het grootste gedeelte van de dag bezig gehouden. Zie ook de reportage van RTV Utrecht over Circus Belly-Wien in Eemnes. Naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoekers heeft ook Circus Renz-Berlin de leefomstandigheden van de olifanten sterk verbeterd. Ook dit circus bouwt tegenwoordig altijd een paddock op voor de olifanten.

Citeer:
In het circus is er geen ruimte voor natuurlijk gedrag van wilde dieren. Stel je voor dat circusolifanten kilometers per dag willen lopen of in grote sociale groepen zouden leven. Dat ze de mens de baas zijn, in plaats van andersom. Erg onpraktisch voor een circus. Onnatuurlijker dan een leven in het circus, kan een olifantenleven niet zijn. Wilde dieren in circussen? Natuurlijk onnatuurlijk!

Wat mevrouw Vestering u niet vertelt in dat dieren hun gedrag en leefwijze aan kunnen passen aan hun omgeving. Met een mooi woord heet dat adaptief gedrag. Dat is overigens iets anders dan domesticatie. Olifanten lopen in de vrije natuur vele kilometers. Niet omdat deze dieren fervente aanhangers van de wandelsport zouden zijn. De reden is zo voor de hand liggend dat u deze wellicht niet eens meer ziet: Zo een enorm beest moet heel veel eten. Zouden olifanten zich niet verplaatsen dan zou binnen enkele uren de leefomgeving helemaal kaalgevreten zijn. De olifant sterft dan letterlijk van de honger. Dieren zijn echter slimmer dan de mens als het gaat om het omgaan met hun energie. Als ze niet hoeven te lopen dan zullen ze dat ook niet doen. In wildparken waar dieren zeer grote terreinen tot hun beschikking hebben blijven de dieren ook in die hoek staan waar elke dag het voedsel wordt bezorgd! Tot zover het adaptief gedrag. Domesticatie gaat een stap verder, maar het kost meerdere generaties. Dan past een dier zich ook lichamelijk aan. Zoals bij honden en katten. Hoe sneller generaties elkaar opvolgen, hoe sneller domesticatie zich voltrekt. Olifanten worden ouder dan 65 jaar. Leeuwen en tijgers bereiken daarentegen leeftijden tussen 15 en 20 jaar en ze zijn al vroeg in staat om voor nageslacht te zorgen. Daarmee volgen de generaties bij leeuwen en tijgers zich sneller op. Na ruim 130 jaar zijn bij leeuwen en tijgers in circussen al tekenen van domesticatie zichtbaar. Dat wordt ook geschreven door de leider van het wetenschappelijk onderzoek dat in 2008 in opdracht van het ministerie van LNV in uitgevoerd.

De blog van dag 3 is overigens typerend voor de manier waarop dierenrechtenactivisten oordelen over circussen. Er is een enkel incident. Waarbij eigenlijk niet eens zo veel is gebeurd, door adequaat ingrijpen van het circuspersoneel. Elke dag geven duizenden circussen wereldwijd voorstellingen met enkele tienduizenden dieren. Daar hoort u niets over. Dat ene incident wordt enorm breed uitgemeten en met veel kabaal de wereld in geholpen. Er circuleren "schokkende video's" van slechts een beperkt aantal dieren in circussen. Maar daaraan worden wel hele campagnes opgehangen. Je kunt op die manier net zo goed de hond als huisdier willden verbieden en de campagne "alle honden uw huis uit" kunnen voeren. Want alleen al in Nederland zijn er 18000 bijtincidenten met huisdier nummer één!

En dan komen we nog even terug op de blog van Dag2 (gisteren): Wij adviseren mevrouw Vestering om eens te kijken hoe de "geconditioneerde reflex" werkt. Die vormt de basis van de hedendaagse trainingsmethoden voor dieren. Geen elektroshock of zweepslag kan de geconditioneerde reflex evenaren.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: di mar 27, 2012 4:43 pm 
Offline

Lid geworden op: do mar 31, 2011 6:41 pm
Berichten: 22
Dit hele verhaal valt en staat toch met De Telegraaf, dit blad staat nou niet echt bekend om zijn waarheids gehalte en/of vinding daarbij zijn sommige journalisten die werkzaam zijn bij dit blad er niet vies van om zelf hier en daar het nieuws wat te helpen.
Mensen het devies is dus ook zelf blijven denken en niet alle priet praat van de Telegraaf kwakeloos geloven.

Jasper


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: di mar 27, 2012 7:01 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Het is ook mijn krant bepaald niet. Maar die rommel van Vestering wordt je gewoon door de strot gedrukt als je gebruik maakt van welke zoekmachine dan ook. Ik zie zelfs al een deel van de volgende blog - dag 4 - voorbijkomen, terwijl die op de site van "De Telegrof" nog niet open staat. Daar staat iets in over de verzorging , een natje en een droogje. Let maar eens goed op.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo mar 28, 2012 8:31 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Citeer:
Dag 4

In 1965 kreeg de commissie Brambell opdracht van de Britse regering om voorwaarden vast te stellen waaronder dieren gehouden zouden moeten worden. Deze commissie stelde vijf basisvrijheden voor dieren op:

Vrijheid van dorst, honger en ondervoeding
Vrijheid van oncomfortabele omstandigheden
Vrijheid van pijn, verwondingen en ziektes
Vrijheid om natuurlijk gedrag te uiten
Vrijheid van angst en stress

Deze principes van vrijheid lijken heel normaal, maar als we ze toepassen op circusdieren dan kom ik tot de volgende conclusie:

Alleen de eerste vrijheid is van toepassing op het circus. De dieren in het circus krijgen te eten en te drinken en zijn daarmee vrij van dorst, honger en ondervoeding (laten we de meest extreme gevallen uitsluiten).
De vijf vrijheden van Brambell, welke voornamelijk door dierenrechtenactivisten worden geciteerd zijn wel degelijk alle vijf van toepassing op dieren in circussen. Maar bijvoorbeeld ook op dieren op de boerderij of bij u thuis.

Citeer:
Dieren in het circus zijn niet vrij van oncomfortabele omstandigheden, doordat de dieren moeten leven in kleine huisvesting, regelmatig op transport gaan, getraind worden met dwangmiddelen en gedwongen worden om optreden.
Op de eigen website dweept "wilde dieren de tent uit" met indrukwekkende getallen over de afmetingen van territoria van dieren in de vrije natuur. De grootte van het territorium wordt bepaald door twee behoeften van het dier. De behoefte aan voedsel en de behoefte aan paringspartner. Hoe schaarser een van beide, hoe groter het territorium en omgekeerd. Dieren gaan zuinig met hun energie om en maken het territorium niet groter dan noodzakelijk. Zodra dieren leven onder de hoede van de mens gelden er geheel andere cijfers. Die invloed van de tijdelijk(!) kleine huisvesting tijdens het transport op het welzijn van de dieren in niet meetbaar.

Dat geldt ook voor het transport. Dieren gaan de hele dag zelfstandig de transportmiddelen in en uit. Zie ook bij "dag 1" wat we schreven over dieren die de transportmiddelen als schuilgelegenheid gebruiken en er naar believen in en uit gaan. In Duitsland zijn recent de cortisolniveaus gemeten bij circusdieren. En wat bleek? Tijdens het transport stegen ze niet. Geen stress dus als gevolg van het transport. Omdat de dieren wennen aan het reizen en vaak zelfs in de wagen geboren worden. Ze kennen het als hun eigen omgeving.

Moderne trainingsmethoden zijn gebaseerd op het observeren van het speelgedrag van jonge dieren en het benutten van de bewegingen welke dieren ook in de vrije natuur reeds uitvoeren. Tijgers kunnen goed springen en "tijgeren". Daarmee benaderen ze in de vrij natuur hun prooi. Tijgers gaan ook op hun achterpoten staan om zo hun visuele horizon te verleggen. Het is de kunst om het dier deze bewegingen te laten maken op het moment dat de mens dit wil. Daarbij is de geconditioneerde reflex een goed hulpmiddel. Geen dwang en al helemaal geen gebruik van martelwerktuigen is daarbij nodig. Mevrouw Vestering, wij nodigen u nogmaals uit om bij de training van jonge dieren te komen kijken.

Citeer:
Dieren in het circus zijn ook niet vrij van pijn, verwondingen en ziektes. Zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen. 70% van e dieren had klinische afwijkingen en de stalapotheek was niet op orde was. Ook de trainingsmethodes en de optredens gebeuren op basis van dominantie met dwangmiddelen wat gebaseerd is op pijn.
Overal waar leven is daar vinden we pijn, verwondingen en ziektes. Het enige dat klopt aan de uitspraak is het getal "70%". Maar elke vorm van onderbouwing ontbreekt bij mevrouw Vestering. Zo is het getal een momentopname, en zijn ouderdomsverschijnselen van dieren ook meegenomen in dit getal. Laat dieren in circussen nou (toevallig?) opvallend ouder worden dan dieren elders. Verder strijden dieren om de rangorde in de groep. Ook dat levert wel eens verwondingen op. Maar schrikbarend is het niet.

Over trainingsmethoden schreven we al. Geconditioneerde reflex, weet u nog? Dat geldt ook voor het optreden. Daarbij concluderen de onderzoekers, waar Vestering naar verwijst, in hun rapport dat het werken op optreden in het circus geen nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van het dier. Even doorlezen mevrouw Vestering in precies hetzelfde rapport!

Citeer:
Dieren in het circus kunnen niet hun natuurlijke gedrag uiten. Hun zeer beperkte leefruimtes maken het onmogelijk om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Dit resulteert in gestoord gedrag. Wilde dieren in het circus vertonen dan ook stereotiep gedrag zoals ijsberen, slurfzwaaien etc.
Er is weldegelijk voldoende ruimte - letterlijk en figuurlijk - voor de dieren in circussen. Het mechanisme achter stereotiep gedrag is vele malen ingewikkelder dan mevrouw Vestering hier schrijft. Vele vormen van dit gedrag komen ook voor in de vrije natuur, al is het daar veel moeilijker te onderzoeken. Maar van tijgers weten we met zekerheid dat ze rondjes lopen langs de grenzen van hun territorium om dit te bewaken. Alleen bij de olifanten moeten we mevrouw Vestering gedeeltelijk gelijk geven. Dat dier moet je de hele dag bezig houden omdat het zich anders gaat vervelen. Bij alle andere dieren doet zich dit verschijnsel niet voor.

Citeer:
Dieren in het circus zijn niet vrij van angst en stress. Het trainen, optreden en wekelijkse transporten naar nieuwe locaties brengt stress met zich mee. De dieren doen uit angst voor de (pijnlijke) ervaring met dwangmiddelen wat er van hun gevraagd wordt.
Nergens zijn dieren vrij van angst en stress. Niet in het circus. Niet in de boerderij. Niet bij u thuis. Maar ook niet in de vrije natuur. Dat laatste zal de hele dierenrechtenbeweging maar ook de gewone lezer mogelijk verbazen. Zoekt u maar eens op internet naar stress bij tijgers in de vrije natuur. Deze dieren komen letterlijk om van de stress. Omdat hun leefgebieden steeds kleiner worden. Daarvoor is er te weinig voedsel en zijn er juist te veel paringspartners. Reken maar dat dit de dieren ernstige kopzorgen oplevert. Verder leven dieren in de vrije natuur altijd met de onzekerheid om ze wel op tijd een prooidier kunnen vangen om hun honger te stillen. Elke mislukte bejagingspoging levert stress op. In het circus worden de dieren verzorgd. Daarmee valt deze bron van stress weg.

Over de training schreven we al vaker: Observatie, geduld en gebruik maken van het mechanisme van de geconditioneerde reflex. En moeten we de feiten over transport, huisvesting en schuilmogelijkheden ook weer herhalen voor mevrouw Vestering?

Citeer:
Door bewust te zijn van de vijf basisvrijheden voor dieren zouden we een heel andere omgangsvormen aannemen naar dieren toe. Ik hoop dan ook dat deze vijf logische vrijheden de dieren snel toegekend zullen worden. Een verbod op wilde dieren in circussen, zoals ook in andere (Europese) landen het geval is, is daarvoor de enige mogelijkheid. Help ook mee om een einde te maken aan dierenleed voor entertainment en teken de petitie op http://www.wildedierendetentuit.nl/petitie
.
De vijf basisvrijheden voor dieren zijn ooit in Engeland ontwikkeld omdat de overheid daar onder druk werd gezet door het dierenrechtenactivisme, een maatschappelijke uitwas die in Engeland - toen al - zeer ernstige vormen heeft kunnen aannemen. Toch is het goed dat deze vijf simpele regels er nu zijn. Maar er ontbreekt een belangrijke regel: het vergelijk met de vrije natuur. Laat die extreem wreed en dieronvriendelijk zijn. Elk dier in de vrije natuur moet zelf maar uitzoeken hoe te overleven.

Gelukkig ontbreekt die regel, want wij zitten niet te wachten op een vrijbrief om dieren buiten de vrije natuur dan maar te mogen mishandelen. Gelukkig gebeurt dat niet bij de goede circussen, die in de meerderheid zijn. Dieren passen zich aan. Onder andere omdat ze zuinig met hun energie om gaan. Dat is door de door mevrouw Vestering genoemde onderzoeker ook duidelijk gezien. Het is dat mevrouw Vestering in het lijvige rapport dat ze hebben geschreven, alleen die stukken leest die passen bij haar vooringenomen standpunt dat dieren het circus uit moeten.

Wij spraken begin 2008 met de voorganger van mevrouw Vestering, Jeroen van Kernebeek in de hal van het gebouw van de Reclame Code Commissie. Hij zij toen dat "wilde dieren de tent uit" eigenlijk een verbod op alle dieren wenst. Maar omdat ze zelf inzagen dat daar geen draagvlak voor bestaat in de samenleving, hadden ze dat doel ingeruild voor het weren van "wilde" dieren. Dat totalitaire verbod zouden ze dan gaan promoten vanaf het moment dat de "wilde" dieren verboden zijn. We zijn nu vier jaar verder. Wilde dieren de tent heeft in al die jaren nog geen enkel "succes" geboekt. Gisteren nog besloot de gemeente Capelle aan den IJssel om geen verbod op circusdieren in te stellen. Waarom moge duidelijk zijn: Het is niet nodig en het draagvlak in de samenleving ontbreekt. Behalve dan in de hoek van het dierenrechtenactivisme...

Citeer:
Wil je ook een dagboek bijhouden voor de website VROUW van De Telegraaf? Geef je op via vrouwinternet@telegraaf.nl.
Wie de nuance zoekt over circusdieren die kijkt op http://www.klassiekcircus.nl en tekent aldaar onze petitie. Waar Jeroen van Kernebeek nog de dialoog aanging met ons, daar wenst mevrouw Vestering alleen maar eenrichtingsverkeer te bedrijven. Omdat ze zich bewust is van het gegeven dat haar standpunten makkelijk kunnen worden weerlegd. Stelt u zich eens voor: een Nederland zonder "wilde dieren de tent uit". Dat schrikbeeld daar wil mevrouw Vestering toch echt niet aan denken...

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do mar 29, 2012 8:06 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Deze week geeft Pagina Vrouw van De Telegraaf ruim baan voor de persoonlijke blog van Leonie Vestering. U weet wel, de betaalde directeur van actiegroep wilde dieren de tent uit. Een week lang mag ze de plek op de website en in de krant vullen met haar uitspraken over circusdieren.

Dat ze daar onwaarheden zal schrijven is bekend. Daarom krijgt u hier in het bestgelezen forum over circussen de correcties op de uitspraken van deze vrouw die haar kost verdient aan het vermeende lijden van dieren in circussen.

Citeer:
Dag 5

Samen met een marine bioloog ben ik vandaag de grote oceaan (Amerika) opgevaren. Urenlang ben ik met haar op zoek gegaan naar de grijze walvis. Als je dag in dag uit bezig bent met dieren in gevangenschap, dan is het een verademing om een dier in haar eigen leefomgeving te zien. Ik was dan ook ontroerd toen de eerste walvis ons gedag kwam zeggen. Op zo’n 200 meter van de boot vandaan spoot de walvis een hartvormige fontein van lucht en water. Wat een warm welkom!
Walvissen komen niet in het circus voor. Wie deze week goed naar Radio Rijnmond heeft geluisterd die heeft onze voorzitter daar duidelijk horen uitleggen dat in circussen slechts een beperkt aantal diersoorten meereist. Daar zullen geen diersoorten bijkomen. De selectie, welke dieren wel en niet geschikt zijn voor het circus, heeft reeds plaats gevonden. Zo zijn mensapen en beren in de 20e eeuw vrijwel geheel uit circussen verdwenen. Maar toch, laten we luisteren naar wat mevrouw Vestering heeft te zeggen over de walvis.

Citeer:
Op een gepaste afstand hebben we de boot laten drijven. De walvissen konden zo zelf bepalen of ze dichter in de buurt wilden komen, of dat ze graag afstand hielden. Het laatste wat ik zou willen is deze dieren storen in hun eigen huis. De een na de andere "oh" en "ah" klonk toen een groep walvissen ons trakteerde op prachtige fonteinen en staartvinnen die ver boven het water uitreikte. Ik vind het bijzonder dat, terwijl je eigenlijk maar een klein stukje van de walvis kunt zien (de rug en de staartvin), dit wel 1000 keer meer indruk maakt dan het zien van een walvis in een dolfinarium. In dit laatste geval krijg ik alleen een droevig gevoel. Zo’n machtig intelligent en sociaal dier, geboren om in vrijheid te leven, gevangen in een vissenkom.
Het zien van een dier maakt indruk op de mens. Maar het zou een slechte zaak zijn als we nu allemaal de boot nemen om walvissen te zien. Het zou een nog slechtere zaak zijn om met zijn allen het vliegtuig te nemen om massaal leeuwen, olifanten, zebra's en grote runderen te bekijken in Afrika. Niet alleen omdat massatoerisme slecht is voor het milieu - en daarmee dus ook voor de gehele natuur - maar ook omdat, zoals Vestering schrijft "Het laatste wat ik zou willen is deze dieren storen in hun eigen huis". Dit laatste wordt door de meeste dierenrechtenactivisten wel gepropageerd als alternatief voor het circus. Overal kom je het advies tegen om niet naar het circus te gaan. Wie wel dieren wil zien moet maar op vakantie gaan om de dieren in hun eigen omgeving te bekijken. Het redelijke alternatief zou TV kijken zijn. Maar de cameraploeg stoort de dieren wel in hun eigen woonhuis om op het door hun gewenste ogenblik actie voor de lens te krijgen. Verder maakt de aanblik van een levend dier, op ware grootte, veel meer indruk op ons. Daar ligt ook de educatieve waarde van het circus: Het zien van een dier levert het gewenste respect op. Dat is heel wat anders dan een dier op uw beeldscherm zijn. Ook al is dat een superscherm van een meter twintig...

Citeer:
Het is juist prachtig om een dier in zijn eigen natuurlijke omgeving te zien. Je merkt aan alles dat het dier zich er thuis voelt. Op hetzelfde moment weet ik dat dit dier zijn eigen problemen en worstelingen heeft, zoals bij vrijheid hoort. Er zijn nog maar zo’n 26.000 grijze walvissen in de hele wereld en het dier is hiermee een bedreigd diersoort. Één van de problemen wordt veroorzaakt door de mensen en vormt een ernstige bedreiging voor de walvissen.
Dit schreven wij gisteren ook al, maar dan met tijgers als voorbeeld. Je kunt dit vertellen over elke diersoort die te kampen heeft met de oprukkende onttrekking van ruimte aan het eigen leefgebied. Of met ernstige vervuiling van hun leefgebied. Google maar eens op "plastic soep". Maar wat heeft dit betoog met circus te maken? Wie de videofilm voor scholieren bekijkt op de Facebook van wilde dieren de tent uit, die wordt op het eind getrakteerd op de uitspraak "dat het niet bezoeken van een circus met "wilde" dieren beter is voor de dieren in de vrije natuur". Dat is, helaas voor mevrouw Vestering, de grootste leugen die er door "wilde dieren de tent uit" wordt verkondigd. Op olifanten na zijn circusdieren afkomstig van fokprogramma's en geboorteoverschotten van dierentuinen. Olifanten kunnen ouder worden dan 40 jaar, en toen was het nog toegestaan om deze dieren uit het wild te halen. Dat is tegenwoordig gelukkig verboden. Toch is er rond 1980 nog eenmaal een uitzondering gemaakt: Toen stropers een grote groep volwassen olifanten hadden uitgemoord bleven de jonge dieren over. Deze waren voor de stropers niet interessant, want ze hadden geen slagtanden en dus geen ivoor. Deze dieren konden niet overleven zonder hun ouders. Dus werden ze naar Europa gehaald en ondergebracht in onder andere de circussen. Anno 2012 zouden we zeker niet meer voor deze optie kiezen. Maar een opvangprogramma, zoals dat van "Vrienden van de olifant", bestond toen helaas nog niet. Transport uit het wild naar een circus is daarom tegenwoordig niet meer nodig. Dat hadden de Hagenbecks al in de negentiende eeuw in de gaten. Deze grootste dierhandelaren uit het verleden zijn toen al geleidelijk overgestapt van kostbare en risicovolle wildvang naar fokprogramma's in de door hun opgerichte dierentuin van Stellingen, tegenwoordig Hamburg. Wildvang is daarmee een volstrekt overbodig instrument geworden.

Citeer:
Zo werd er onlangs in de maag van een dode grijze walvis plastic tassen, flessen, een halve broek en heel veel ballonnen gevonden. De vervuiling van de oceaan eist zijn tol.
Dat is dus de "plastic soep" waar we over schrijven bij onze aanvullingen op dag 5.

Citeer:
Ik hoop in mijn leven nog vaker grijze walvissen te mogen zien. In het wild natuurlijk, waar ze thuis horen. En dan graag zonder ballonnen in de maag. De walvis blaast nog één hartvormige fontein voordat we weggaan. Farewhale!
Hier kunnen wij alleen maar het advies aan toevoegen: blijf weg uit het leefgebied van de dieren. Ga er niet naar toe om ze te vangen en ga er niet naar toe om ze te bekijken. Het circus werkt aan het verder ontwikkelen van de educatieve waarde van uw circusbezoek. In het circus ziet u de grote bedreigde diersoorten in levende lijve en op ware grootte. Olifanten, leeuwen, tijgers, zeeleeuwen, zebra's en grote rundersoorten. En geloof maar: Dat directe contact dwingt veel meer respect af dan het kennen van de dieren via een beeldscherm. Dat laatste is precies hetzelfde als al uw 1000 vrienden van Hyves of Facebook. Ze zijn er alleen op uw beeldscherm. U heeft ze nooit in levende lijve ontmoet. Als je eens hulp nodig hebt en je plaatst je noodkreet op Hyves dan geven al die vrienden opeens niet thuis. Er gaat niets boven persoonlijk contact. Bij dieren werkt dat net zo. Maar nu niet allemaal tegelijk in het vliegtuig stappen naar Afrika of waar ook ter wereld. In de dierentuin en het circus kunt u de dieren dichter bij huis zien. De dieren in het circus zijn de echte ambassadeurs voor hun in het wild levende soortgenoten.

Citeer:
Wil je ook een dagboek bijhouden voor de website VROUW van De Telegraaf? Geef je op via vrouwinternet@telegraaf.nl.
Om het circus voor het Nederlandse publiek te behouden kunt u gaan naar de website http://www.klassiekcircus.nl voor informatie en het tekenen van onze petitie.

Uit het oog is uit het hart. Laat het niet zo ver komen voor de dieren!

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do mar 29, 2012 8:38 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 7479
Locatie: Maassluis
Citeer:
Als je dag in dag uit bezig bent met dieren in gevangenschap


O ja? Wanneer zou ze voor het laatst in een circus zijn geweest? En zich daar hebben laten voorlichten? En een training bijgewoond?

Het is echt prijsschieten op de teksten van Leonie. :(

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde....


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do mar 29, 2012 9:00 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Getuige haar loonstrookje is ze daar elke dag toch mee bezig.Of heb ik iets gemist? Ze verdient een goed belegde boterham aan het vermeend lijden van dieren in circussen en daarvoor is ze FULLTIME in dienst van wddtu.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 23 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.