Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel za jul 31, 2021 8:15 am

Alle tijden zijn UTC+02:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina Vorige 1 2
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: di okt 27, 2020 3:23 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Sells Bros. Circus

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Sells Brothers Circus was een circus dat werd opgericht door Lewis Sells en Peter Sells in Columbus, Ohio, Verenigde Staten.

Het circus, formeler bekend als de Sells Brothers 'Quadruple Alliance, Museum, Menagerie, Caravan and Circus', liep van 1862 tot 1863 en opnieuw van 1871 tot 1895.
Het circus was gevestigd in Columbus, Ohio in een gebied dat bekend stond als Sellsville in Clinton Township langs de Olentangy-rivier in de buurt van King Avenue.
Sellsville was van aanzienlijke omvang, en tijdens het laagseizoen leefden er veel dieren en personeel in het gebied.
Het circus fuseerde met dat van Adam Forepaugh en vormde in 1900 het Forepaugh-Sells Brothers Circus.

De stomme film 'Day at the Circus' van Edison Manufacturing Company uit 1901 biedt een parade en paardenrace vanuit het circus.


Het Sells House, de woning van Peter Sells uit 1890, staat er nog altijd:

Afbeelding

Prachtige documentaire -met unieke beelden!- over dit circus van 9 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=nzPIuFJVIDQ


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: di jun 08, 2021 5:41 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Terug van weggeweest!!!!!

Even kijken of ik nog wat leuks kan vinden.
(Doublures zijn bij voorbaat niet uitgesloten).

We zijn dit keer in Maastricht. Voor een heuse circusbruiloft!
We schrijven 15 april 1952.
Het krantenverslag:

Afbeelding
Te paard, aan kop van een lange bruidsstoet op weg naar het stadhuis, hier langs het kanaal:

Afbeelding

Afbeelding

In filmbeelden: https://www.youtube.com/watch?v=jEfQqjzxJpU

en: https://www.youtube.com/watch?v=pBi0xDu5qUo


Afbeelding

De tekst:

Twee grote namen in de circuswereld hadden op 15 april 1952 Maastricht uitgekozen als decor voor de voltrekking van hun sprookjeshuwelijk, Josephine (Josée) Mullens en Henri Kurt Strassburger.
Beiden stammend uit een beroemde circusfamilie.


Het was een aardig moment toen het paar werd gefeliciteerd door de vier olifanten, die hun slurven goedmoedig vooruitstaken.
De vele fotografen konden er maar niet genoeg van krijgen, totdat de olifanten eindelijk ongeduldig werden.
Terwijl de stoet naar het circus terug reed, begaf het bruidspaar zich met de familie naar de woning van de deken van Maastricht, monseigneur J. Ingendael, waar 't huwelijk met dispensatie van de bisschop door de aalmoezenier pater Brokx O.F.M, kerkelijk zou worden ingezegend.
Pater Brokx wees bruid en bruidegom er op dat deze plechtigheid een sober karakter zou dragen.
Wel werd hier een geldig katholiek huwelijk gesloten.
In korte trekken schetste de aalmoezenier het doel, de betekenis en de heiligheid van het huwelijk.
Monseigneur J. Ingendael, die de inzegening bijwoonde, sprak na afloop een korte gelukwens.
Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor het feit dat het bruidspaar, waarschijnlijk door een misrekening van de politie,
via de gang van de St. Servaaskerk in de tuin van de pastorie had moeten lopen om de voordeur van de pastorie te bereiken.
„Mijnheer de Deken", antwoordde de heer Mullens, "als dit hun enige dwaling is, dan ziet de toekomst er voor het jonge paar hoopvol uit."

Het spektakel was breed aangekondigd in de media, het trok tienduizenden bezoekers en was later te zien op alle filmjournaals.

Nadat het bruidspaar met de wederzijdse ouders in de pastorie koffie had gebruikt, reed de bruid, die gekleed was in een toilet
waarvan de rok vervaardigd was van Satin Duchesse met een overrok van tule en waarvan het lijfje en de bolero gemaakt
waren van brocaat, naar de kapel van O. L. V. „Sterre der Zee", waar zij haar bouquet van witte fresia's aan de voeten van Maria legde.
Vervolgens verenigde het hele gezelschap zich in de Momus waar dr. Ch. Thewissen het paar namens de Internationale pers onder het uitspreken van een geestige speech een bouquet tulpen aanbood.
Dit was overigens niet het enige geschenk voor het bruidspaar.
De vader van de bruid had het paar een prachtige salonwagen en de bruidegom een clownscostuum met bijbehorende instrumenten geschonken.
Tijdens het diner in de „Gouwe Poort" bood Charles Eyck een tekening aan, voorstellende het bruidspaar tussen de poten van een rechtop zittende olifant.
Uit alle delen van de wereld kwamen telegrafische gelukwensen voor het bruidspaar binnen.
Maastricht verkeerde door deze ongewone gebeurtenis in een feestroes.
Alle café's hebben verlof gekregen om, zolang het circus in Maastricht blijft, d.w.z. de hele week, tot één uur open te zijn.
De directie van het circus Bouglione zal ter gelegenheid van deze bruiloft Zaterdag een gratis voorstelling geven voor weeskinderen, oorlogsinvaliden en ouden van dagen.
De plechtige gebeurtenis werd via de wereldomroep uitgezonden naar Zuid-Afrlka, Spanje, Indonesië, West-Indië en alle Engels sprekende landen.
Tijdens het trekken van de bruidsstoet had de lieftallige bruid voortdurend ovaties gekregen en moest van links en rechts aangeboden bloemen en bonbons in ontvangst nemen.
Maar 's avonds op de galavoorstelling kreeg deze huldiging door de burgerij een officieel karakter, voornamelijk door het optreden van de Kon. Harmonie in hare gala-uniformen en van de Tempeleers.
Namens de Kon. Harmonie heeft de ondervoorzitter, de heer Dehue, 't bruidspaar en de familie gefeliciteerd en gedankt, omdat voor dit huwelijk de stad Maastricht was uitgekozen.
Onder de tonen van „Den Drekman" en „Barst de bom", rukten de Tempeleers de piste binnen, deelden decoraties uit en vielen de bruid om de hals.
Ook de Accordeonistenvereniging „Sopranie" kwam met bloemen aandragen en de heer Fons Sonneville overhandigde het bruidspaar 'n fraai emaille met tekst als herinnering aan deze dag.
Een geestdriftig publiek van bijna 5000 man werd niet moe zijn bijval te betuigen en zo werd deze dag in de annalen der stad onvergetelijk genoemd.
Volgens Prins Thei I had Maastricht niet meer zo'n huwelijk meegemaakt na het jaar 1214, toen de Luikse bisschop Hugo van Pierrepont in de St. Servaaskerk te Maastricht het huwelijk voltrokken had van Keizer Otto IV met Maria, de dochter van onze Brabantse hertog.

Het circus Jos. Mullens Bouglione maakte zijn opwachting op het Vrijthof met een speciale attractie.
Een monsterkanon waarmee een persoon door de lucht geschoten werd.
Maar het meest in het oogspringend was de lange karavaan aan leden en dieren die door de straten richting stadhuis ging onder een massale belangstelling.
Voor de circusbruid, José Mullens, zij zou die dag in 't huwelijk treden met Henri Strassburger die, zo melden de kranten, zich bekeerd had tot het Katholieke geloof.

Enkele maanden na het burgerhuwelijk in het stadhuis van Maastricht, waar zij achteraf op het bordes verschenen voor een massa toeschouwers en circusartiesten van over heel de wereld, werd het kerkelijk huwelijk zoals gebruikelijk in de sacristie van de St. Servaas voltrokken.
Het circus bestaat vandaag de dag nog steeds.


(Dat laatste geldt uiteraard op de dag van schrijven.....)


Afbeelding
Een ander circus dat Maastricht aandeed was Circus Holliday in 1958, deze had een ietwat vreemde manier om reclame te maken voor hun circusvoorstellingen.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: do jun 24, 2021 5:13 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Had naar aanleiding van de vorige foto's en tekst wel wat reacties verwacht......

Een paar nieuwe:

Afbeelding

Circus Van Bever, 1954-1955:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

19 APRIL 1945

Oud-krijgsgevangenen eregast bij circus

Afbeelding
Artiesten van Circus Bever.

Nederlandse officieren die zijn teruggekeerd uit krijgsgevangenschap waren dit weekend eregast bij een circusvoorstelling in Breda.
Ze kregen ereplaatsen en werden toegesproken, schrijft het Brabants Nieuwsblad. "Een eenvoudige doch uiterst sympathieke huldiging."

Bij de voorstelling van Circus Bever werd ook een minuut stilte in acht genomen voor de overleden Amerikaanse president Roosevelt.
Daarna werd het Wilhelmus gespeeld.

De militairen hadden gevangen gezeten in een kamp in het Westerwald, ten oosten van Bonn.
Ze kwamen vrij toen de Amerikanen eind maart in het gebied arriveerden.

Oude uniforms
De veertig mannen werden, vaak nog gekleed in hun oude uniforms, in de stad ontvangen door majoor Kruls van het Militair Gezag, op het voorplein van de Militaire Academie.
Sommigen van hen hadden daarbij bloemen in de handen die ze van kinderen hadden gekregen, schrijft persbureau Anep-Aneta.

"Mannen, de vreugde van het weerzien is groot", zei Kruls. Hij zei dat wie uit het bevrijde deel van Nederland kwam, meteen naar huis kan.
De anderen "zullen hun geduld nog even op de proef moeten stellen".

Slagenmens en paarden
Circus Bever, "na de bevrijding nog beter dan voorheen", staat momenteel opgesteld op het Kloosterplein in het centrum van de stad.
Elke avond wordt er om 19.00 uur opgetreden, met matinees op woensdag, zaterdag en zondag om 15.00 uur.

Circussen hadden het zwaar in de oorlog.
Het aanbod verschraalde doordat internationale gezelschappen niet konden reizen en buitenlandse artiesten wegbleven.
Ook konden materieel en dieren worden gevorderd voor de oorlogsinzet.

Toch bleef Bever toeren tot de eindstrijd om Nederland vorig jaar begon, soms met speciale voorstellingen voor kinderen van mannen die voor de Arbeitseinsatz waren afgevoerd.
In augustus kon het publiek nog genieten van clowns Pipo en Bello, slangenmens Alberto, acrobaten en de befaamde paardennummers.

Uiteindelijk overleefden slechts twee van de dertig paarden de oorlog niet.
Omdat Bever nu naar verluidt het enige circus van betekenis is dat nog optreedt in bevrijd Nederland, is het van plan een Bevrijdingstournee door het zuiden te maken.


Afbeelding
Artiesten van Circus Van Bever, 1946.

Circusvermaak:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: do jun 24, 2021 6:12 pm 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 901
Mooi verhaal Didier. De circusbruiloft van Henry Strassburger en José Mullens. Mij wel bekend want uitvoerig beschreven in het enkele circusboek. Maar zowel het boekje "70 jaar Circus in Nederland" van Jaap Best en "Braaf, Bravo, Bravoure'' geven er uitgebreid aandacht aan. Dat wil niet zeggen dat het niet leuk is zoiets weer te herlezen.
Didier schreef:
Een ander circus dat Maastricht aandeed was Circus Holliday in 1958, deze had een ietwat vreemde manier om reclame te maken voor hun circusvoorstellingen.


Hierover wel een opmerking want in 1958 was er nog helemaal geen Circus Holiday.

Dan het verhaal over Van Bever na de bevrijding. Van Bever had zijn winterkwartier in Brabant, om precies te zijn Teteringen bij Breda. Veel andere zaken zaten boven de rivieren, Strassburger in Hilversum, het toen nog Variéte Boltini in Zeist en het Circus Mullens overwinterde zover ik het weet in Utrecht. Dat maakt dat Van Bever al in het najaar 1944 weer op reis kon gaan. In 1945 nadat Nederland volledig bevrijd was draaiden zij zes weken volle bak in Nijmegen. In het genoemde boek "Braaf, Bravo, Bravoure" staat een overzicht van circussen die in Nederland op reis waren in 1945. Deze lijst loopt overigens door tot en met1977, het jaar dat het boek mocht verschijnen. Dat zijn in 1945 Van Bever, Briantelli, Jos Mullens reisde onder de naam ''Great Flying Circus'', Mikkenie-Strassburger en Saltarino. Er was na de verschrikkelijke oorlogsjaren een grote behoefte aan amusement en enige tijd om gereed te zijn voor de grote reis. Want in 1946 was Mullens onder zijn eigen naam op reis en waren Boltini, Bosco, Don Carolane, Giessen en Renz erbij gekomen.
Aan Boltini en Don Carolane zit nog een verhaal vast want in het boekje "Ik ben Toni Boltini" staat te lezen dat Don Carolane in de financiele problemen zat en haar betalingsverplichtingen niet nakwam waar het de circustent betrof. Boltini heeft toen deze betaling gedaan en werd eigenaar van de circustent. Tot deze overname reisde Boltini als Variete en erna werd het Circus Boltini. Dit betekende echter weer het einde van Don Carolane. Beide circussen zijn dus niet tegelijk op tournee geweest.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: vr jun 25, 2021 4:31 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Misschien dat het tijdschrift dat ik citeerde de getallen in het jaartal verwisselde?
Dan zou het dus 1985 moeten zijn.
Hadden ze toen een olifantje van dit formaat?

Het café waar ze binnen gingen ken ik wel (en wie niet die weleens in Maastricht is geweest?): In Den Ouden Vogelstruys aan het Vrijthof.

Afbeelding

Struisvogels, ook al circus-gerelateerd.....


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: vr jun 25, 2021 5:59 pm 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 901
Didier schreef:
Misschien dat het tijdschrift dat ik citeerde de getallen in het jaartal verwisselde?
Dan zou het dus 1985 moeten zijn.
Hadden ze toen een olifantje van dit formaat?

De foto lijkt mij meer uit 1958 in plaats van 1985. In 1985 sloot Holiday haar tournee af in Maastricht. In het programma qua dierennummers Job Lijfering met zijn tijgers, het kozakkennummer van The Golgojews en de Nederlander Harry Bergmans met een klein dierenrevue. Het lijkt mij wel dat er olifanten in het programma zaten. Directeur Hans Martens had rond 1983 twee baby-olifantjes gekocht. Dat klopt met het formaat op de foto. Maar nogmaals of deze foto uit 1985 is betwijfel ik.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: vr jun 25, 2021 6:06 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Dan maar de volgende vraag: welk circus stond er in 1958 in Maastricht?


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: vr jun 25, 2021 6:26 pm 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 901
Didier schreef:
Dan maar de volgende vraag: welk circus stond er in 1958 in Maastricht?

Die vraag kan ik niet beantwoorden wel welke circussen in dat jaar op tournee waren.
De Circussen Bosco, Brenkmöller (het latere Hoepla) en Kinsbergen hadden geen olifanten. Dit waren kleine circussen en die hadden geen olifanten in het programma. Boltini reisde dat jaar als Circo Espagnol. Die komen wel in aanmerking net als de Circussen Van Bever, Mullens en Strassburger waarbij het wel waarschijnlijk is dat er olifanten in het programma waren. Dan de olifant in het cafe aan het Vrijthof. Mij lijkt het een typische Boltini actie.
Overigens ook in 1958 reisde het Circus Hermannos - Maxon uit het voormalige Tsjechoslowakije. De artiesten in dit circus waren alle vluchtelingen uit het voormalige Tsjechoslowakije. Zij traden o.a. op in Zeeland.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: vr jun 25, 2021 11:37 pm 
Offline

Lid geworden op: za mei 07, 2011 1:21 am
Berichten: 294
Misschien hier het antwoord

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view? ... 16&rowid=2

Hugo schreef:
Didier schreef:
Dan maar de volgende vraag: welk circus stond er in 1958 in Maastricht?

Die vraag kan ik niet beantwoorden wel welke circussen in dat jaar op tournee waren.
De Circussen Bosco, Brenkmöller (het latere Hoepla) en Kinsbergen hadden geen olifanten. Dit waren kleine circussen en die hadden geen olifanten in het programma. Boltini reisde dat jaar als Circo Espagnol. Die komen wel in aanmerking net als de Circussen Van Bever, Mullens en Strassburger waarbij het wel waarschijnlijk is dat er olifanten in het programma waren. Dan de olifant in het cafe aan het Vrijthof. Mij lijkt het een typische Boltini actie.
Overigens ook in 1958 reisde het Circus Hermannos - Maxon uit het voormalige Tsjechoslowakije. De artiesten in dit circus waren alle vluchtelingen uit het voormalige Tsjechoslowakije. Zij traden o.a. op in Zeeland.

_________________
Het nieuws van vandaag...is morgen weer oud.
Hadeja was voorheen Hans (de Jager)


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: za jun 26, 2021 9:21 am 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 901
Heb even gezocht op Circus Espagnol (Boltini) 1958 Maastricht via Bing en daar kom ik de afbeelding tegen.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: za jun 26, 2021 3:18 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Welke afbeelding?

Ik deze:

Afbeelding

Gemaakt in hetzelfde etablissement!

Maar tekst of poster van Espagnol/Boltini zie ik niet.
Maar je hebt vast wel gelijk, mede gezien de aard van de handeling!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Opnieuw is enige accuratesse niet onbelangrijk.
Het gaat niet om Circus Espagnol, maar om Circo Espanol (zonder g).
Hier het programmaboekje, nog altijd te koop in Engeland!

Afbeelding

Ze kwamen dat jaar ook in onder meer Oostburg en Schagen:

Afbeelding


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: De vijf van de week!
BerichtGeplaatst: wo jul 21, 2021 3:55 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8717
Circuskunst uit Rusland (e.a.):

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina Vorige 1 2

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.