Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel vr mar 29, 2024 8:08 am

Alle tijden zijn UTC+01:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Gemeentelijke moties...
BerichtGeplaatst: wo mei 29, 2013 8:54 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Geen verbod circusdieren Waddinxveen
27 mei 2013
WADDINXVEEN - Er komt in Waddinxveen geen verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Dit heeft het College van B&W van Waddinxveen vorige week besloten. Het is niet mogelijk om eigen gemeentelijk beleid te voeren op dit onderwerp aldus het College.

In het kader van de door de raad aangenomen motie over het weren van wilde dieren in circussen heeft het college een onderzoek laten doen naar de (juridische) uitvoerbaarheid van de motie.

Dit heeft geleid tot een notitie waarin geconcludeerd is dat het niet mogelijk is om ten aanzien van dierenwelzijn, een eigen gemeentelijk beleid te voeren. Wel kunnen maatregelen worden verlangd in het kader van de openbare orde en veiligheid, waardoor eventuele verstoringen daarvan kunnen worden voorkomen.

De volledige notitie

Notitie over uitvoerbaarheid van de motie van 19 december 2012 aangaande het opstellen van een beleidsregel teneinde wilde dieren in het circus in Waddinxveen te verbieden

Samenvatting

Voor het optreden van een circus is een vergunning van de burgemeester nodig. Het is immers een evenement. Aan een dergelijke vergunning kunnen voorschriften worden verbonden. De voorschriften mogen alleen maar betrekking hebben op aspecten die verstoring van de openbare orde en veiligheid tegengaan of voorkomen. Omdat er op het terrein van de gezondheid en het welzijn voor dieren op nationaal niveau uitputtend regels zijn gesteld, mogen deze voorschriften geen betrekking hebben op de gezondheid of het welzijn van dieren.

Omdat de burgemeester deze bevoegdheid tot het verlenen van een vergunning heeft, kan hij ook beleidsregels opstellen over de manier waarop hij zijn bevoegdheid toepast. Dit kan uitdrukkelijk ook in de APV worden opgenomen.

Nationaal

Landelijk geldt de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWwD). Deze wet gaat over de kwaliteit van het leven van een dier. Daarmee is het per definitie een aangelegenheid die de rijksoverheid vastlegt.

De bestuursrechter heeft op 26 augustus 2009 in een zaak in Winschoten ook uitdrukkelijk uitgesproken dat de GWwD dierenwelzijn uitputtend regelt. Dit houdt in dat in de APV dus geen bepalingen mogen worden opgenomen die op dit onderwerp betrekking heeft. De gemeente mag dus geen regels stellen die dit onderwerp regelen.

Toezichthouder van dit onderdeel van de wet is de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat er een verbod komt voor circussen met wilde dieren. Eind maart vindt een notaoverleg (tussen Minister en Tweede Kamer) plaats waarbij (onder meer) nadere afspraken worden gemaakt over de voortgang van het opnemen van een dergelijk verbod. Dit is dus een nadere uitwerking/detaillering van regels die nationaal al gelden.

Lokaal

De gemeenten hebben wel de mogelijkheid om vanuit een ander oogpunt regels te stellen die misschien hetzelfde effect zouden kunnen hebben. Openbare orde en veiligheid is iets dat specifiek de gemeenten mogen regelen. Daarbij zou gedacht kunnen worden aan voorschriften die de dreiging van een verstoring van de openbare orde en veiligheid beperken. De burgemeester is bevoegd om een vergunning te verlenen voor een evenement. Op grond van deze bevoegdheid kan hij ook beleidsregels stellen over de manier waarop hij daarvan gebruik wil maken. Het opstellen van beleidsregels kan ook uitdrukkelijk worden opgenomen in de APV.

Verschillende gemeenten hebben er voor gekozen om een voorkeurs/uitnodigingsbeleid (Heemskerk is in ieder geval te noemen). De vraag is echter of dit juridisch houdbaar is.

Heemskerk

De nota dierenwelzijn[1] van de gemeente Heemskerk (39.000 inwoners) gaat uit van het volgen van de ontwikkelingen op het terrein van dierenwelzijn. In de evaluatienota (november 2009) is beschreven dat hoe de gemeente daaraan toepassing geeft. Zij nodigt de circussen zelf uit. Er mag ten hoogste twee keer per jaar een circus optreden. Verder wordt aan alle circussen die de gemeente benaderen een brief gezonden waarin gevraagd wordt naar de bedrijfsvoering, en in het bijzonder naar de zorgvuldigheid ervan met betrekking tot het gebruik van grondstoffen en respect voor natuur en natuurlijke hulpbronnen. Kortom hoe wordt er omgegaan met het terrein en met de omgeving. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd of er voldaan kan worden aan de beleidsuit­gangs­punten van de gemeente ten aanzien van deze aspecten in het kader van bedrijfsvoering.

Op 4 maart 2010 is de huidige beleidsregel voor het selecteren van een circus vastgesteld: Deze bevat één alinea die luidt als volgt:

‘De beleidsregel houdt in dat het gemeentebestuur actief circussen, die passen bij de ambities van de gemeente, uitnodigt voor het geven van voorstellingen in de gemeente. Een uitgenodigd circus krijgt, na het indienen van een aanvraag conform artikel 2.2.3, eerste lid van de Apv een evenementenvergunning. De volgorde waarop de aanvragen (uitgenodigd en niet uitgenodigd) binnenkomen speelt geen rol.’

In een evaluatie van april 2012 is geconstateerd dat het beleid in ieder geval effect sorteert. Omdat er een voorkeursbeleid gehanteerd wordt, wordt ingeschat dat dit juridisch gezien houdbaar lijkt. Wel wordt opgemerkt dat er nog geen rechterlijk oordeel over gegeven is zodat het risico dat het beleid als ‘kennelijk onredelijk’ wordt aangemerkt, aanwezig blijft.

Andere gemeenten

Ook in andere gemeenten wordt min of meer een voorkeursbeleid gevoerd om circussen met wilde dieren te weren: de gemeenten Den Haag, Amsterdam en Groningen hebben wel hun voorkeur maar dat betekent niet dat er circussen met wilde dieren geheel (kunnen) worden geweerd. Er zijn in de afgelopen jaren door deze gemeenten wel vergunningen verleend voor dit soort circussen.

Vorig jaar kreeg het optreden van een circus de aandacht omdat olifanten door de straten van Groningen werden gevoerd om daarmee de aandacht voor het circus te vragen. Het gemeentebestuur trad op omdat voor een dergelijk handelen een (aparte) evenementenvergunning noodzakelijk was en die niet was aangevraagd. Het is niet uitgesloten dat vanwege de mogelijke verstoring van de openbare orde en veiligheid een dergelijk handelen kan worden verboden.

Recentelijk heeft de gemeente Den Haag uitdrukkelijk besloten om geen voorkeursbeleid (meer) te voeren.

Waddinxveen

In de afgelopen jaren zijn verzoeken van circussen steeds afgewezen omdat de beschikbare ruimte beperkter was dan waarom gevraagd werd. Vorig jaar heeft Belly Wien zijn verzoek zodanig aangepast dat het circus fysiek wel op de betreffende gelegenheid kan staan. Omdat er geen gronden van openbare orde en veiligheid zijn die aan een weigering ten grondslag kunnen worden gelegd, is de vergunning verleend. Opgemerkt wordt dat het circus meerdere verzoeken heeft gedaan om de periode waarin de voorstellingen kunnen worden gegeven, te wijzigen.

Conclusie

Omdat er nationale regelgeving is die het onderwerp dierenwelzijn uitputtend regelt, mag de gemeente geen aanvullende regels stellen die op hetzelfde onderwerp betrekking hebben.

Vanuit een oogpunt van dierenwelzijn kan dus een verbod om wilde dieren in een circus op te laten treden niet in een beleidsregel worden opgenomen.

Een optreden van een circus is een evenement. Aan een evenementenvergunning kunnen voorschriften worden verbonden in het kader van openbare orde en veiligheid. Daarbij zouden beleidsregels kunnen worden opgesteld waarin een maximumstelsel is opgenomen en er zouden in die beleidsregels in het belang van de openbare orde en veiligheid algemene criteria kunnen worden opgenomen. Daarbij bijvoorbeeld valt te denken aan een deugdelijke afscheiding tussen de wilde dieren en bezoekers/toeschouwers. Deze voorschriften zullen dan wel gebaseerd moeten zijn op een reële kans dat de openbare orde en veiligheid aan de orde is. Een wandeling met de wilde dieren door de stad/dorp kan op zichzelf al een bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid.

Wellicht zijn er nog andere aspecten die in het kader van het beperken van de verstoring van openbare orde en veiligheid aan de orde kunnen zijn.

In enkele grotere gemeenten is het voeren van een voorkeursbeleid toegepast. Het is nog niet duidelijk of dit een rechterlijke toets zal kunnen doorstaan. Daarnaast vergt dit een (pro-actief) beleid van de gemeente dat afgewogen dient te worden ten opzichte van de tijd dat er nog geen landelijke regeling is en de kans dat er (nog) een verzoek wordt ontvangen om een circus toe te staan.

Kan de motie worden uitgevoerd?

Het opstellen van een beleidsregel voor een algemeen verbod om wilde dieren in een circus op te laten treden is in strijd met de wet. Wel kunnen vanuit een oogpunt van openbare orde en veiligheid nadere voorschriften worden verbonden aan een eventueel te verlenen evenementenvergunning waardoor de dreiging van verstoring van de openbare orde en veiligheid wordt verminderd.

Op zichzelf is het mogelijk om een voorkeursbeleid te voren ten aanzien van circussen zonder wilde dieren maar dat vergt een actievere houding van het gemeentebestuur dan tot nu toe heeft plaatsgevonden. Omdat het aantal verzoeken om een circus binnen de gemeentegrenzen te plaatsen zich beperkt heeft tot een enkele, de ruimte die nodig is voor een redelijk circus feitelijk ontbreekt en er binnen afzienbare tijd landelijke regelgeving komt, is het niet opportuun om een eigen beleid vast te stellen die vanuit een oogpunt van openbare orde en veiligheid het gebruik van wilde dieren in circussen begoot te weren.. Temeer aangezien er geen jurisprudentie is waaruit blijkt dat het mogelijke instrument van een uitnodigingsbeleid juridisch houdbaar zou zijn en een inzet zou vergen die niet in verhouding staat tot het effect dat ermee beoogd zou worden..

Daarom stelt het college aan de motie geen verdere uitvoering te geven.

bron: http://www.dewaddinxvener.nl/nieuws/gee ... addinxveen

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Re: Gemeentelijke moties...
BerichtGeplaatst: do mei 30, 2013 10:58 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 11:26 pm
Berichten: 1382
Locatie: Katwijk aan Zee
Wouw, er wordt dus gekeken naar milieu en omgeving. Het zou toch zo mooi zijn als er krachtstroom aanwezig zou zijn op elk terrein waar een circus of kermis wordt neergezet. Dan zouden de caravans daar mooi gebruik van kunnen maken. Nu draaien er bij de meeste circussen dag en nacht dieselaggregaten voor stroom. En als er dan nog eens een beperkt aantal circusposters kon worden opgehangen op strategische plekken, dan scheelt dat ook weer de hele dag rondrijden met reclamewagentjes. Gemeenten, denk aan het milieu, maar begin eens bij jezelf. Circussen halen echt hun posters wel weer weg, want die zijn allemaal voor hergebruik gemaakt. Goed bezig!

_________________
Neem ook eens een kijkje op http://www.circusweb.nl (voor het meest actuele circusnieuws)


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.