Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel vr apr 19, 2024 3:53 pm

Alle tijden zijn UTC+02:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtonderwerp: Soes studeert bij Codarts
BerichtGeplaatst: za aug 29, 2009 9:44 pm 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 7475
Locatie: Maassluis
Studeren – Soesja volgt de opleiding Circus Arts

Het is altijd leuk en interessant om te lezen over de studies die medetwintigers hebben gekozen. Daarom kregen wij van de redactie een mailtje van Soesja (21) met de boodschap dat ze dat onderdeel nog miste op 20Something. Omdat ze daar helemaal gelijk in had – we hebben er nog niet veel aandacht voor gehad – nodigden we haar uit om het spits af te bijten. En toevallig volgt Soesja ook nog eens een hele bijzondere studie, één waarvan wij eerlijk gezegd niet eens wisten dat het bestond.

Lijkt het jou ook leuk om vragen te beantwoorden over jouw studie? Geef je dan even op via info@20something.nl Echt doen!

Dan nu, Soesja aan het woord.

1. Welke opleiding doe je?
Ik doe de HBO opleiding Circus Arts aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. 1 september begin ik aan mijn 3e jaar. Codarts is vooral bekend van de Rotterdamse Dansacademie en het Rotterdams Conservatorium. We worden opgeleid tot professioneel uitvoerend kunstenaar in ten minste één circusspecialisatie. Daarnaast krijgen we een brede basis aan circustechnieken aangeleerd waardoor we als circuskunstenaar multi-inzetbaar zijn. De opleiding richt zich voornamelijk op het ‘Het nieuwe circus /Cirque Nouveau’ (zonder dieren en met meer invloeden vanuit dans, theater en muziek). De opleiding Circus Arts is van start gegaan in september 2006. Komend jaar (juli 2010) studeert de eerste lichting af.

2. Dat is een bijzondere studie! Hoe ben je tot die keuze gekomen?
Van mijn 7e tot mijn 18e heb ik bij jeugdcircus Rotjeknor gezeten. Het is in de loop der jaren een uit de hand gelopen hobby geworden. Wat begon bij 1 keer per week een les van 1,5 uur volgen werd iets waar ik steeds meer tijd in stak: trainen op de vrije oefenavond, bij de optreedgroep, schrijven voor het krantje van het circus en assisteren bij lessen van jongere kinderen. Hoewel ik circus zag als iets dat nooit meer uit mijn leven zou verdwijnen, was het lang niet mijn ambitie om echt een vervolgopleiding in die richting
te doen. Na het behalen van mijn VWO-diploma ben ik begonnen met de opleiding ‘Writing for Performance’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, maar na een aantal maanden bleek ik daar niet op mijn plaats. Het ‘circusgevoel’ begon te kriebelen: Ik wilde nog zoveel circustechnieken leren, optreden gaf me altijd een kick en het bood veel mogelijkheden tot samenwerken met anderen, iets wat ik graag doe. Ik heb me uitgeschreven aan de HKU en ben gaan trainen voor de audities bij Codarts.

3. Allemaal leuk en aardig, maar wat kun je ermee?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden, o.a. met je eigen act optreden in dinershows, op cruise-schepen, op festivals en natuurlijk in een (reizend) circus. Je kunt audities doen voor (grote) theaterproducties en musicals en daar in mee spelen of je aansluiten bij een klein(er) gezelschap. Als straatartiest kan je je geld verdienen op straattheaterfestivals. Of je richt je eigen compagnie. En hoewel we er niet direct voor worden opgeleid behoren ook het werken als choreograaf / regisseur, lesgeven en het verzorgen van workshops tot dingen die je zou kunnen doen na het voltooien van de opleiding.

4. En hoe vind je het? En hoe zijn de reacties om je heen?
Ik vind het super om deze opleiding te (kunnen) doen. De reacties om me heen zijn wisselend. Overwegend positief. Veel mensen weten niet van het bestaan van de studie en willen er graag meer over weten als ze ontdekken dat ik Circus Arts studeer.

Zoals wij.
Precies. Mensen staan er wel enigszins sceptisch tegenover. Ze vragen zich af of je er wel van kan leven. Ze kennen vaak alleen het klassieke circus, waarvan het beeld heerst dat dat een vrij hard en armoedig bestaan is. Met mijn kennis en verhalen kan ik die scepcis gelukkig meestal wat verminderen.

5. Het klinkt inderdaad als een erg interessante studie, nu je er meer over vertelt! Wat zijn voor jou de leuke aspecten ervan?
In de eerste plaats dat ik echt bezig kan zijn met dat waar mijn hart ligt. Daarnaast is naar school gaan iedere dag een feest. Er wordt elke dag gelachen. Is het niet in de theaterles, dan is het wel omdat iemand een grappige move heeft bedacht bij Compositie of omdat een aantal studenten in de pauze spontaan een geimproviseerde act opvoeren. Ik vind het heel prettig dat de opleiding kleinschalig en persoonlijk is. In het eerste jaar zitten ca. 15 studenten, in de daarop volgende jaren gemiddeld 9. Door intensief met elkaar te werken leren docenten en studenten elkaar goed kennen. Tevens biedt deze studie mij meer uitdaging en voldoening dan een studie met boeken en collegezalen.

6. Leuk te merken dat je er zo gepassioneerd over bent. Maar er zijn vast ook nadelen. Wat mag er wat jou betreft uitgeschrapt worden?
Niets. Alle vakken die we hebben vind ik nuttig.

7. En hoe ervaar je je school?
Ik ervaar de school als een feest en een verrijking. Je werkt veel aan jezelf: Hoe kom ik over met mijn natuurlijke houding? Hoe sta ik op een podium? Wat zien mensen als ik deze truc doe? Je moet vaak naar jezelf kijken vanuit een publiek. Dat is heel confronterend maar zo leer je wel veel over jezelf en de ontwikkeling die je doormaakt. Je krijgt fysiek en mentaal aardig wat te voorduren. 5 schooldagen per week van 9 tot ca. half 6, je lijf dat verandert door het vele trainen, het creatief moeten zijn… Hoewel je vooruitgang over het algemeen heel concreet is, zit er ook wel eens een dag tussen waarop het allemaal niet gaat. Ik heb moeten leren accepteren dat die dagen er soms zijn, dat de trucs of de danspasjes die de
week daarvoor net zo lekker gingen, er ineens weer uitzien alsof je er net aan begint. Op zo’n dag moet je niet verdrinken in frustratie maar doorzettingsvermogen tonen: Doen wat je kan en morgen is er weer een dag.

8. Klinkt erg pittig. Hoe ervaar je de kwaliteit van het onderwijs?
Omdat de opleiding nog jong is kent het af en toe wel wat organisatorische problemen, maar de inhoud van de opleiding is vrij compleet. De docenten zijn vakkundig. Veel van hen komen uit het werkveld en vertellen ons naast de technische kanten van hun vakgebied (o.a. dans, theater, acrobatiek en jongleren) ook over hun ervaringen. Zo hebben we een Chinese acrobatiekdocente die ons vaak vertelt over de gang van zaken op de circusschool in China: Half 6 opstaan, uurtje hardlopen, 10 minuten handstand tegen de muur, ontbijten, heel de dag trainen, bij een fout een pets met de bamboestok, ’s avonds een theorieles en om 10 uur weer met zijn allen naar de slaapzaal. In vergelijking tot daar is het hier allemaal nog vrij zachtaardig.

9. Gelukkig maar. Zodra ze met bamboestokken aan komen zetten, moet je maken dat je wegkomt. Ben je een studiebol of lifter? En waaruit blijkt dat?
Bij fysieke lessen zet iedereen zich ongeveer even hard in. Wat betreft de theorievakken ben ik wel een studiebol. Ik vind de theorievakken (circus geschiedenis, anatomie, kunstfilosofie, laban movement analysis, muziektheorie, beroepsorientatie) heel interessant en vind het daarom leuk om er echt in te duiken als we leerstof of een opdracht krijgen. Het laagste cijfer dat ik afgelopen 2 jaar voor een theorievak heb gehaald is een 8.

10. Tsss. Uitslover. Heb je de goede keuze gemaakt door dit te gaan studeren? Eigenlijk een behoorlijk domme vraag, na je verhaal tot nu toe!
Ja zeker. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik gestopt ben met Writing for Performance en auditie ben gaan doen voor Circus Arts. In dit vak heb ik dromen en ambities en ik heb het gevoel dat ik op weg ben om ze waar te maken.

11. Wat ga je na je studie doen?
Van het leven na mijn studie heb ik nog geen concreet beeld. Mijn grote droom is om uiteindelijk zelf een compagnie samen te stellen met circus artiesten, dansers, muzikanten en beeldend kunstenaars die ik ontmoet en met hen een voorstelling te creëren waarmee we Nederland door en de wereld over gaan. Maar ik begrijp dat ik dit niet 1, 2, 3 voor elkaar krijg. Ik denk dat ik na mijn studie eerst audities ga doen bij producties en gezelschappen. Ik verwacht voorlopig wel in Nederland te blijven. Ik wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van circus in Nederland; dat (het beeld van) circus verheven wordt tot een podiumkunst als dans, theater en operette/opera. Dat is mijn missie en daar ga ik sowieso voor.

http://www.20something.nl/spotlight/stu ... rcus-arts/

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde....


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.