Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel di jul 16, 2019 10:14 am

Alle tijden zijn UTC+02:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do apr 14, 2011 11:07 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6865
Locatie: Maassluis
De opstart van een circusschool in Veendam en Muntendam

CIRCUSSCHOOL - Frank en Lena van Hulle van Circus Fiësta willen proberen om naast hun tournees met het circus een circusschool voor kinderen op te zetten. De school wordt tegelijk opgezet in Veendam en in Muntendam, zodat de beide partijen erin betrokken worden.

Aan de kinderen zal les in allerlei circusonderdelen gegeven worden, zoals het jongleren, de clownerie, de trapeze, hoepels draaien, borden draaien, op eenwielers balanceren en ballen lopen. Alles wat in het circus plaatsvindt kunnen de kinderen leren. Het materiaal is aanwezig en de locatie is via de gemeente geregeld. Nu alleen de kinderen nog.

Er wordt gekeken of er voor een minimaal bedrag les kan worden gegeven omdat er kinderen zijn met een heel klein budgetje van minder draagkrachtige ouders. Waarbij de kosten er in ieder geval uit komen en er iets aan verdiend wordt voor vervanging van materialen in het geval er iets stuk gaat.

Voor deelname aan de lessen in de circusgroep is enkel een sportbroekje, een T-shirt en gymslofjes benodigd. Een keer in het jaar wordt er een voorstelling gegeven met de kinderen. Er wordt een zaal gehuurd o.i.d. Of de gemeente zou al moeten zeggen, geven jullie de voorstelling en dan geven wij de locatie. Dat zou het al een stuk makkelijker maken.

Een keer in het jaar mogen ze optreden voor hun ouders, opa's en oma's en voor een ieder die ze willen zien. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden, dat moet nou eenmaal. De kosten zijn 12,50 euro per maand voor een kind. De les gaat gemiddeld een uur duren.

Wat daarnaast nog heel belangrijk is dat het niet leeftijdgebonden is. Als ook opa nog wat zou willen leren mag hij zich ook aanmelden. Het is van 4 tot oud, vult Lena aan. Kinderen met een beperking kunnen zich ook aanmelden. Wat uniek zal zijn is dat de ouders ook bij de lessen/repetities kunnen zijn. Zodat ze ook zien kunnen hoe de vorderingen zijn.

Als dit allemaal een beetje loopt en er een voorbereiding is voor een show die gepland is, dan gaan Frank en Lena ook met de ouders om de tafel. Om zo de ouders er ook bij te betrekken. De ouders worden gevraagd of zij een pakje willen maken. Zodat de kosten ook helemaal beperkt kunnen blijven. Het kan naar eigen fantasie, dat mogen ze zelf gaan bepalen.

Materialen zou de school kunnen leveren, maar het ligt eraan wat de ouders uit kunnen geven. Het zou ook uit oude kleding gemaakt kunnen worden met eigen creativiteit. Te denken valt aan een pakje zoals voor de groep acrobaten en een clownspakje voor de clowns.

Er wordt professioneel les gegeven, maar een grote investering in kleding is niet dus vereist. En mocht het na een jaar toch niet beklijven is er geen geld uitgegeven voor een duur pakje.

Frank geeft de lessen, bijgestaan door Lena, hun dochter en drie vrijwilligers. Hun dochter is gespecialiseerd in acrobatiek, hoepels draaien en buikdansen. Er kan ook dans worden verwerkt in het programma. Lena geeft les in het artistieke gedeelte en in de houding, hoe geef je complimenten en hoe ontvang je zelf complimenten, zoals het applaus van het publiek. Frank is dan de hoofdtrainer die het jongleren leert, de rola rola, het trapezewerk en dat soort dingen.

Officieel is Frank ook spreekstalmeester, maar tijdens de shows van de kinderen wordt ook dit door de kinderen zelf gedaan. Momenteel zijn er drie vrijwilligers bij het circus. Er worden nog een paar mensen gezocht die ook mee willen helpen. Werkzaamheden als het in en uitladen van de bus en het opbouwen horen daarbij. Maar ook het helpen van de kinderen en het bijspringen waar dat nodig is. Daarnaast het meehelpen om de kinderen van drinken te voorzien. Dat wordt verstrekt, evenals de koffie voor de ouders.

Frank, Lena en de vrijwilligers vinden het zelf leuk om te gaan doen. Voorheen was er ook een jeugdcircus en ze willen er graag weer een in Veendam brengen.

Het verschil met jeugdcircussen is vaak dat het opgericht is door circusliefhebbers, die het ook goed doen. Maar dit initiatief is van mensen die altijd met circussen hebben meegereisd en volop in het circusleven hebben gezeten, en goed weten hoe dit in mekaar zit. Een voordeel hierbij is dat wanneer een deelnemer ook goed is mee kan met het circus, omdat er een eigen circus is. Dit uiteraard in overleg met de ouders. Andere circussen komen ook bij circussen kijken om te zien wat voor talent er in huis is. Zo kan er de mogelijkheid zijn om door te stromen naar een groter circus, of 's winters naar een theater.

Het aantal circussen in Nederland is afgenomen de laatste jaren, maar er zijn er nog zo'n 14 grote en kleinere circussen. Waarvan Circus Herman Renz wel een van de bekendste is. Daarnaast zijn er de buitenlandse circussen die regelmatig door Nederland op tournee zijn. Het Groot Russische Staatscircus zal ook de bekendste zijn. Leuk is het Circus Witova te vermelden, het is een minicircus van het echtpaar Harm en Dinie Witteveen, voorheen onderwijzers. Ze geven voorstellingen in een kleine eenmast tent met een miniprogramma.

In het Noorden zijn er twee circussen, een in Friesland en een circus in Groningen, welk dus in Veendam gevestigd is. De meeste circussen zitten beneden de rivieren. In het noorden zijn het vaak de Duitse circussen die hierheen komen.

Het circus van Frank en Lena is een kleine familiecircus met ongeveer 15 acts. Natuurlijk is er de clownerie. Er is een reptielenshow waar een viertal slangen in voorkomen, Baardagamen (een hagedissensoort) en een leguaan. Er doen Main Coons mee (een grote kattensoort), er is een eendenparade en er is een act met duiven. De dieren zijn in training momenteel en in negen van de tien keer lukt het ook. Dieren die niks kunnen blijven gewoon thuis, die gaan ook niet weg. Een dier aanschaffen betekend ook het dier blijven verzorgen.

Messen werpen en sabellopen zit ook in het circusprogramma. In de reptielenshow zit eveneens het spijkerbed liggen. Op de vraag aan Lena of daar wel relaxt op te liggen is antwoordde ze dat het eraan ligt wie boven op mij komt te staan. Normaal is dat haar jongste dochter. Het zijn gewone lange spijkers. ‘Dringen ze niet in je huid?' "Ze kunnen in de huid dringen hoor, vergis je er niet in", was het ietwat huiveringwekkende antwoord van Frank. Lena vulde aan, "het hangt er vanaf hoe zwaar iemand is die op je komt te staan". "Het kan voorkomen dat er een puntje te diep doordringt en dat er wat bloed is, maar dat is het risico van het vak", aldus Frank. Lena, "het is een kwestie van het verdelen van het zwaartevlak van je lichaam. Het gaat er ook om alles slap te houden. Als je op het spijkerbed gaat liggen met ‘het doet zeer' dan gaat het ook zeer doen. Het zit dus ook in de bovenkamer". Een spijkerbed is niet speciaal te koop, dat moet zelf gemaakt worden. Er zitten 1500 spijkers in. Natuurlijk staat veiligheid ook hier bovenaan.

Op de vraag hoe lang Frank al in het circus zit was het antwoord, "ik ben er in geboren, ik weet niet beter". In België had zijn opa het circus Bucks, Frank zijn ouders hebben de circussen Sharivari en Bavaria gehad, twee circussen uit Nederland. Zo'n 20 jaar geleden hebben ze een keer op het terrein bij de RDW gestaan. En daar kwam Lena, Frank zijn toekomstige vrouw, kijken. Ze was speciaal voor Frank gekomen. Want daarvoor hadden ze elkaar al ontmoet op de Martiniplaza in Groningen tijdens het optreden van Frank, met uiteraard een clowns nummer. Lena was er als bezoeker en het was meteen "pats boem". "En dan ga je niet meer bij elkaar weg". Frank woonde toen nog in Limburg en in de wintermaanden kwam hij naar Groningen. Tijdens de tournee ging Lena naar Frank toe.

Frank; "als ik zou moeten kiezen tussen een vaste baan of het circus is de keuze heel duidelijk voor mij". Dit laat dus niets te raden over. Frank vertelde verder, "Het is duidelijk dat het wel steeds moeilijker geworden is om een circus te houden, maar het geeft een stuk voldoening. Je ziet mensen lachen, je ziet kinderen lachen. Dat is veel leuker dan in een fabriek te staan waar buizen voorbij komen waar je niks tegen kan zeggen".

"Het publiek verwelkom je in de tent als ze binnen komen, je draait je show en als het afgelopen is hoor je de reacties van het was leuk, het was gezellig en een negatief bericht is er eigenlijk nog niet geweest". In Veendam zitten ze nu zeven jaar. En nog maar één keer in Veendam zelf gestaan, ongeveer twee jaar geleden op het Museumplein.

Het nadeel is dat het niet zo'n groot circus is en er in Veendam voor een grotere gekozen wordt. Er wordt gedacht dat een kleinere circus minder spectaculair is. Dat is toch iets wat niet helemaal klopt. Ondanks de beperking van kleinere circussen met de materialen en met de artiesten kan het toch spectaculairder zijn dan de grotere circussen. Frank noemt ‘The Lion Musketeers', die vroeger in een heel groot circus hebben gestaan. Vorig jaar waren ze in het circus van Frank en Lena mee geweest. Uiteraard worden er ook artiesten ingehuurd.

Door heel veel mensen wordt automatisch gedacht dat buitenlandse artiesten top zijn, en dat een groot circus veel buitenlandse artiesten heeft. Maar maar wat heel veel mensen niet weten is dat er in Nederland ook heel veel goeie artiesten zijn. De Clowns Illusie van Erico is ook een groot begrip in Nederland en deze artiesten treden op zowel in Nederlandse als in buitenlandse circussen. Terwijl een buitenlandse circus hoger wordt aangeslagen, maar er kunnen dezelfde artiesten te zien zijn, ook buitenlandse.

In Circus Fiësta van Frank en Lena zitten muzikale clowns, en die zijn er bijna niet meer. Frank speelt trompet en andere instrumenten. "Als je clown bent moet je minimaal vier dingen hanteren. Ze moeten iets van acrobatiek afweten, ze moeten een beetje kunnen jongleren, muzikaal zijn, en altijd proberen het land op hun hand te krijgen".

Het komend seizoen zit ‘Bert the magic man' in het programma. Hij treedt samen met zijn zus op en zijn ingehuurd voor de komende zomer. Hij doet drie acts, als illusionist, is clown als aangever, en is tevens Mister balloon.

Er is een totaal nieuw programma. Ook is er een nieuwe tent met nieuwe kleuren en een nieuw interieur voor 500 man publiek. Is niet zo groot, maar met 500 bezoekers iedere dag is ook heel blij te wezen. Het gaat een beetje nostalgisch gemaakt worden, een beetje klassiek. Er komt een ouderwetse kassa bij net als vroeger, in plaats van een grote wagen van nu.

Ook wordt er geprobeerd om een draaimolen bij de tent te plaatsen. Zodat in de pauze bij mooi weer de kinderen een rondje kunnen maken. De draaimolen is helemaal aan het circus aangepast, alles is een beetje ouderwets erin. Een half uurtje voor de voorstelling kunnen de kinderen zich in, of buiten, de tent laten schminken, ter verhoging van het feestgebeuren. En alles moet betaalbaar zijn, als het publiek met een lach naar buiten gaat is dat eigenlijk nog wel het belangrijkste.

Clown Franky was wel al bekend, het was alleen nog niet zo algemeen bekend dat Clown Franky ook een eigen circus heeft. Hoewel er wel een website is waar ze geboekt kunnen worden. Met het opzetten van een circusschool veranderd dit nu. Met het circus is er de ervaring en de kneepjes van het vak zijn bekend.

Frank, "voorop staat dat de kinderen en de ouders plezier hebben, dan hebben wij ook plezier. Maar als er onder de leerlingen een goeie tussenzit, zoals met het jongleren, gaan wij dat extra stimuleren. De getalenteerden kunnen als ze dat willen in het circus mee gaan draaien. En misschien kan zo iemand, als hij of zij graag artiest wil worden, ook in een andere circus terecht".

Of het vernieuwde circus dit jaar ook in Veendam gaat staan weten ze nog niet, de gemeente Veendam heeft een Duits circus geboekt dat in Borgerswold komt te staan. De gunning mag ook maar eenmaal verstrekt worden. Ze willen ook allemaal hun brood verdienen en natuurlijk zijn ze ook vrij om te komen, maar voor de kleinere Nederlandse circussen is het wel moeilijker geworden. Er wordt wel iedere keer aangevraagd, zelfs als Veendammer circus. Maar de gemeente geeft de voorkeur aan een groter circus en dat is de pech van een klein circus. In Wildervank hadden ze ook wel graag willen staan, maar dat mag niet omdat het onder dezelfde gemeente valt.

Twee jaar geleden draaide het circus voorstellingen op het Veenlustplein dankzij de winkeliersvereniging. Zonder wilde dieren is dat ook toegestaan.

Elke dag is er de training achter in de grote tuin. Clown Franky gaat met zijn 6 vriendjes van ‘De Beestenboel' op pad. Met de vriendjes in verschillende dierenpakken kunnen ze ingehuurd worden door de winkeliers etc. Er wordt ook regelmatig gewerkt voor Turkse kinderen tijdens een grote Turkse bruiloft. Kinderverjaardagen thuis is mogelijk, van een losse clown tot een compleet circus. Het circus is ook het goedkoopst van Nederland.

Voor het Sinterklaasfeest levert het circus ook circuspieten. Er zijn er een stuk of tien, met een eenwieler, een steltloper, struisvogel en een diabolo. Naar het voorbeeld van het circus van Frank zijn ouders willen ze ook proberen om Sinterklaas in de circustent te krijgen.

Aanmelden voor de Circusschool De Clown kan via 06 20913726 of via de website.

http://www.parkstadveendam.nl/index.php ... ws&id=9867

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do apr 14, 2011 11:08 am 
Offline
Site Admin
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 10:34 pm
Berichten: 6865
Locatie: Maassluis
Een eigen website van de school kan ik nog niet vinden helaas. Er wordt wel verwezen naar de site van Clown Franky maar daar is niets over de school te vinden.

_________________
Gelukkig zijn niet alle circussen hetzelfde.... =o=


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.