Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel do mar 28, 2024 10:49 pm

Alle tijden zijn UTC+01:00




Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: za jul 11, 2009 10:26 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 11:26 pm
Berichten: 1382
Locatie: Katwijk aan Zee
Het gemeentebestuur van Heemskerk zal in de toekomst zelf circussen uitnodigen voor het geven van voorstellingen. Deze circussen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Hiermee komt het oude roulatiesysteem te vervallen. Een besluit van toelichting ligt tot eind juli in de hal van het gemeentehuis.
Wij van circusweb hopen dat de gemeente Heemskerk meer verstand heeft van circussen dan de gemiddelde gemeenten. Het gebeurt namelijk regelmatig dat circussen die in bepaalde landen niet meer welkom zijn hun geluk te beproeven binnen Nederlandse grenzen. Er zijn nog steeds gemeenten die hun terreinen openstellen voor zo'n circus met bedenkelijke reputatie dankzij bepaalde "adviseurs" die niet verder kijken dan het prachtige wagenpark.
We hopen dat als deze trend zich doorzet, dat niet door middel van omkoping, want ook dat komt nog steeds voor hier in Nederland, toch bepaalde circussen voorrang krijgen.

_________________
Neem ook eens een kijkje op http://www.circusweb.nl (voor het meest actuele circusnieuws)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: zo jul 12, 2009 10:11 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Het voornemen van Heemskerk is er op gericht om circussen met "wilde" dieren buiten te gemeentegrens te houden. Zoals Gera schrijft kan het dus zo zijn dat er opeens zo'n onbekend en helaas slecht (voor dieren en publiek) circus op het tere groenstrookje in Heemskerk komt te staan.

Heemskerk denkt met deze werkwijze de problemen die Winschoten heeft om circussen te verbieden te kunnen omzeilen. Het uitnodigen van circussen is toegestaan en komt ook regelmatig voor. Kijk maar naar Almere, waar Circus Belly-Wien op uitnodiging van de gemeente midden in de stad stond op een A1 zichtlocatie. Heemskerk koppelt er echter het niet in behandeling nemen van aanvragen aan vast. Helaas voor Heemskerk ontbreekt elke wettelijke grondslag voor deze handelwijze. In een beleidsdocument dat is opgesteld door een ambtenaar is duidelijk sprake van het weren van circussen met wilde dieren als motivatie voor deze werkwijze. Het begrip "wilde dieren" komt niet in de Nederlandse wetten voor. Behalve dan in het DierentuinBesluit, dat niet van toepassing is op circussen. Het niet in behandeling nemen van reguliere aanvragen is concurrentievervalsing.

Voldoende reden dus om het gekunstelde verbod van Heemskerk ongedaan te maken...

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: zo jul 12, 2009 10:46 am 
Offline

Lid geworden op: za dec 17, 2005 10:43 pm
Berichten: 291
Locatie: Brugge, België
Misschien kan de comissie Klassiek Circus hierop inspelen, en een checklist maken van wat een kwalitatief circus inhoudt, en deze doorspelen aan Heemskerk.
Zorg er wel voor dat de checklist heel de lading dekt en niet alleen Renz en Belly Wien voldoen, maar ook een circus als Ronaldo en bvb (ook al komt hij niet naar Nederland, maar moet ook de kans kunnen krijgen) Flic Flac de mogelijkheid krijgt om deze gemeente te bezoeken.
Ook naar wetgevingen, papieren,... moet het circus natuurlijk in orde zijn...

_________________
A day without a laugh is a wasted day... (C. Chaplin)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: zo jul 12, 2009 11:10 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Xavier,

De VNCO heeft al zoiets. In het kort komt het er op neer dat de bedrijfsmatige kant moet kloppen. Denk aan (sociale) verzekeringen, arbeidsvergunningen, belastingafdrachten en de betaling van staangelden. Het materiaal moet in orde zijn. Denk aan keuringen van voertuigen, (bouwboek van) circustent en de aanwezigheid van EHBO/BHV/blusmiddelen. En omdat het hier toch over dieren gaat: De circussen dienen zich minimaal te houden aan de "Richtlijnen welzijn circusdieren". Hoewel deze laatste door de VNCO zijn opgesteld kunnen andere circussen zich ook aan deze richttlijnen houden. Of aan de Duitse "Leitlinien" die in dat land zelfs de status van Wetgeving hebben verworven.

De Commissie Klassiek Circus wil niet op de stoel gaan zitten van de "circusadviseur". In enkele gemeenten hebben circusliefhebbers jarenlang de ambtenaren "geadviseerd" bij het kiezen van de circussen. Met als gevolg dat alleen de favoriete circussen van die ene persoon in zo'n gemeente konden komen; Hier is dan sprake van (letterlijke!) vriendjespolitiek.

Over wetgeving heeft de rechter op 28 oktober 2008 een duidelijke uitspraak gedaan. Een uitspraak die overigens geheel overeenstemt met de informatie die de Commissie Klassiek Circus, de VNCO en de ECA al vele jaren verstrekt aan beleidsmakers. Ook voor Heemskerk geldt dat deze gemeente niet de bevoegdheid heeft om circussen te weigeren omdat ze bepaalde dieren hebben. Het hoger beroep dat momenteel dient bij de Hoge Raad zal hier niets aan veranderen. De Hoge Raad toetst de rechterlijke uitspraak aan de Nederlandse wetten. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Maar zelfs zonder de hulp van een jurist kun je zien dat het begrip "wild dier" nergens in de Nederlandse wetten voorkomt. Daarmee vervalt elke grondslag voor een gemeentelijk verbod.

De niet-juridische onderbouwing is echter veel interessanter. Zijn circusdieren nog wel wild? Het rapport van het onderzoek dat LNV in 2008 heeft laten uitvoeren zal deze vraag zeer zeker beantwoorden.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma jul 13, 2009 7:27 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 11:26 pm
Berichten: 1382
Locatie: Katwijk aan Zee
Woensdag komt de minister van Landbouw met het langverwachte bericht naar buiten over het welzijn van circusdieren. Ik denk dat er dan een hoop zaken meteen duidelijk zullen zijn.
Vandaag weer GroenLinks in Pijnacker http://www.telstar-online.nl/nieuws.php?id=17399

_________________
Neem ook eens een kijkje op http://www.circusweb.nl (voor het meest actuele circusnieuws)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr mar 12, 2010 8:48 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Tijdens de gemeenteraadsverkeizingen 2010 in Heemskerk heeft de kiezer in deze gemeente afgerekend met het beleid van GroenLinks. Waar GroenLinks in deze verkiezingen in meerdere gemeenten winst boekte, daar mag deze partij in Heemskerk afscheid nemen van de raad en het college van B&W. Daarmee komt ook een einde aan de hegemonie van wethouder Odd Wagner.

Het vlaggenschip van GroenLinks in Heemskerk is de gewraakte Dierwelzijnsnota waarin een onwettig verbod op circussen met bepaalde diersoorten is opgenomen. Naar het voorbeeld van Winschoten negeert Heemskerk vergunningaanvragen van circussen met dieren en nodigt per jaar zelf maximaal twee "veganistische circussen" uit.

De voorbereidingen op juridische procedures zijn - net als in Winschoten 2007 - in gang gezet. De recente ontwikkelingen zouden een rechtsgang wel eens overbodig kunnen maken. De nieuwe gemeenteraad zal worden gevormd door PvdA, CDA en VVD met elk vijf zetels en D66 met drie zetels. PvdA - ook een tegenstander van circusdieren - vormt in het nieuwe gemeentebestuur een duidelijke minderheid.

De dierwelzijnsnota van Heemskerk heeft overigens ook iets goeds opgeleverd: Instellingen voor dierenopvang ontvangen geen subsidie meer. Daarvoor in de plaats sluit de gemeente zakelijke contracten af met deze instellingen. Hierdoor kunnen deze organisaties de aan hun opgelegde taken beter uitvoeren.

Meer informatie op http://www.echo.nl/nb-dk/buurt/redactie ... ieke.boot/ en http://www.echo.nl/nb-dk/buurt/redactie ... t.afhaken/

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr mar 12, 2010 1:49 pm 
Offline

Lid geworden op: ma jun 08, 2009 8:31 pm
Berichten: 125
Maar niet alleen met dierewelzijn heeft dit alles iets te maken. Dat is de stok achter de deur, aangereikt door die herrieschoppers. Probeer maar eens met een marionettentheater of met een tentoonstelling ( bv. Dinosaurussen, Piraten, Aliëns, Walvissen ) in een tent naar Nederland te komen. Je kan je pret op met al die formulieren,van de regelbaasjes. Het gaat er gewoon om ieder vrij initiatief de mond te snoeren. Langs de andere kant wordt de subsidiekraan wel opengezet voor alle linkse rakkers die hun ideeën willen slijten. Tja en als het publiek er genoeg van heeft dan gaat men plots uit de politiek om zich aan zijn gezin te wijden :oops:


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr mar 12, 2010 7:48 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Nee, hij is niet zelf uit de politiek gestapt om zich aan zijn gezin te wijden. De kiezer in Heemskerk heeft zijn partij links laten liggen. Afgestraft voor het ongewenste en er doorgedrukte dierwelzijnsbeleid. (en nog wat andere dingen waar de kiezer ook niet op zat te wachten)

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: di jul 13, 2010 7:03 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
http://www.echo.nl/nb-dk/buurt/ingezond ... us.fictie/

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Meet Heemskerk met 2 maten?
BerichtGeplaatst: wo aug 25, 2010 5:32 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 11:26 pm
Berichten: 1382
Locatie: Katwijk aan Zee
Wilde dieren die het prima hebben in een circus worden geweerd. In het gemeentelijk plan dierenwelzijn de volgende opmerking
Citeer:
De heersende opinie is echter dat circusacts met wilde dieren een aantasting vormen van het dierenwelzijn en hierbij de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier negeren.
Hoe men aan die "heersende opinie" komt is een raadsel.
Korte baan draverijen worden nog steeds volop georganiseerd in Heemskerk, ter vermaak van de bevolking, ook weer op 2 september. Hoe het hier is gesteld met het welzijn van de paarden en of ze zelf wel zin hebben in een partijtje hardlopen onder stress, dat wordt niet gevraagd. Wel zijn een hoefsmid en veearts aanwezig. Volgens mij is dit meten met 2 maten. Blijkbaar is de "heersende opinie" in dit verband anders. Wellicht moet de gemeente Heemskerk eens kijken naar de website van http://www.klassiekcircus.nl om te lezen hoe die "opinie" nu werkelijk wordt gedragen in Nederland.

_________________
Neem ook eens een kijkje op http://www.circusweb.nl (voor het meest actuele circusnieuws)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo aug 25, 2010 7:46 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Nu WDDTU in Winschoten door de rechter buiten spel is gezet (hoe toepasselijk: WDDTU is ontstaan uit "dieren buiten spel" dat zich tegen dieren in circussen e.d. verzette) is Heemskerk de gemeente die door WDDTU wordt gebruikt om een nieuwe illegale constructie te proberen.

Het is dat GL-er Odd Wagner een gewillig oor heeft naar WDDTU. Binnen de bevolking is er geen meerderheid voor een verbod. Uit het WUR/LNV onderzoek blijkt nou juist dat het optreden in de piste geen aantasting vormt voor het welzijn van het dier. Als de intrinsieke waarde van een dier als maatstaf geldt dan mag je meteen alle huisdieren afschaffen. De hond behoort in roedels te leven; de kat behoort zelf te jagen; en kanaries, parkieten en goudvissen behoren terug te gaan naar hun landen van herkomst. Want dat zijn uitheems(kerks)e diersoorten...

De gang van zaken zal identiek zijn als bij Winschoten: Een circus vraagt vergunning aan ... rechter verbiedt gemeente om het circus te weigeren. (op de ... staat de hele juridische gang van zaken) De eerste stap in dit proces is al gezet: Een circus heeft reeds in 2009 een vergunning aangevraagd.

Verder is het inderdaad zo dat Heemskerk met twee maten meet: Het circus mag niet en de harddraverij mag wel. Compleet met dierenarts en hoefsmid voor het geval een paard gewond raakt. Alsof het welzijn van paarden daarbij gebaat is?

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
 Berichtonderwerp: Heemskerks Model bestaat niet!
BerichtGeplaatst: zo feb 03, 2013 5:40 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Dat het Heemskerks Model niet functioneert moge intussen duidelijk zijn. Sterker nog: Het Heemskerks Model bestaat niet! Er worden geen circussen uitgenodigd. Er worden zelfs - als vanouds - gewoon vergunningaanvragen in behandeling genomen. Zo vroeg Circus Amara een vergunning aan. Deze werd gewoon verleend. Van 4 tot en met 15 juli 2012 verzorgde Circus Amara voorstellingen in Heemskerk. Compleet met kamelen. Terwijl dat volgens wddtu toch echt wilde dieren zijn...

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma feb 04, 2013 4:50 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2012 3:46 pm
Berichten: 2441
Kamelen bij Amara? Lijkt me leuk!
Misschien alleen geleend voor Heemskerk?

Overigens begrijp ik steeds wanneer dierenactivisten (en dergelijke...) het over het 'Heemskerkse model' hebben dat een circus ZONDER dieren wordt bedoeld.
Ongeacht de soort.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.