Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel vr sep 20, 2019 6:42 pm

Alle tijden zijn UTC+02:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 11 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma jun 25, 2012 11:09 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Alleen circus zonder wilde dieren in Maastricht
Geplaatst op 22 June 2012
Tags: circus, Circus Renz, Gemeenteraadsvergadering, wilde dieren

De gemeente Maastricht moet circussen die gebruik maken van wilde dieren uit de stad weren en alleen circussen toelaten die helemaal zonder dieren of alleen met tamme dieren werken. De gemeenteraadsleden Saskia Hermens (GroenLinks) en Kitty Nuyts (LPM) dienen daartoe op de gemeenteraadsvergadering van 26 juni een motie in.Volgens Hermens heeft de gemeente geen mogelijkheden om een circus met wilde dieren te verbieden, maar is het wel mogelijk om een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren te voeren. “Op basis van openbare orde en veiligheid kan een gemeente een circus met wilde dieren weigeren. Stel je voor dat een leeuw of tijger ontsnapt en door je gemeente loopt. Ook tijdens een voorstelling kan het gevaarlijk zijn voor de toeschouwers, omdat ze onberekenbaar zijn.”

In Goes ontsnapte een paar maand geleden nog een olifant van circus Renz, dat ook in Maastricht voorstellingen heeft gegeven. De olifant kwam vast te zitten in een sloot. Gemeenten als Groningen en Heemskerk hebben al dergelijk beleid ingevoerd.

“Uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van voormalig minister van Landbouw Gerda Verburg door de Universiteit Wageningen is aangetoond dat het welzijn van wilde dieren in circussen beneden peil is”, schrijven Hermens en Nuyts in de motie. Hermens noemt het gebruik van wilde dieren in een circus ‘niet meer van deze tijd’. “We hebben al de beren in het stadspark gehad. Ik vind dat dat niet meer kan.”

Volgens Hermens is het geen enkel probleem als tamme dieren in een circus gebruikt worden. “Honden, katten en paarden zijn door de eeuwen heen zo aan mensen gewend geraakt dat zij het niet erg vinden om kunstjes te vertonen. Maar dieren waarvoor in Nederland een importverbod geldt, moeten niet in circussen gebruikt worden. Neem een voorbeeld aan Cirque du Soleil, een wereldberoemd circus waarin geen dieren gebruikt worden.”

Frank Benneker

bron: http://www.maastrichtaktueel.nl/alleen- ... aastricht/

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: ma jun 25, 2012 11:13 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Stichting Klassiek Circus reageert fel op motie ‘Verbod circus met wilde dieren in Maastricht’
Geplaatst op 25 June 2012
Tags: circus, Circus Renz, dierenwelzijn, Groen Links, maastricht, motie, verkleedpartij Voltastraat

Motie Kitty Nuyts (LPM) en Saskia Hermens (Groen Links) volgens belangenvereniging gebaseerd op hele leugens en halve waarheden

De Commissie Klassiek Circus reageert fel op de motie die dinsdag 26 juni dient in de gemeenteraad van

Maastricht. In een brief naar het college van de Limburgse hoofdstad schrijven ze dat de indieners van een motie waarin wordt voorgesteld circussen met wilde dieren te weren in Maastricht ‘leugens en halve waarheden hebben laten influisteren door leden van de Partij voor de Dieren.”


Verleden jaar september streek het Nederlandse circus Herman Renz zijn tenten neer achter het Geusselt Stadion. Het voorbeeld dat de motie behelst is volgens de Commissie Klassiek Circus niet alleen incorrect wat betreft het vermeende feit dat een olifant zou zijn ontsnapt. Volgens de woordvoerder van de Commissie vergissen de indieners zich door het Duitse Circus Renz te vermelden in hun motie. Dat heeft nog nooit opgetreden in Maastricht.

Leugens en halve waarheden
De raadsleden Hermens en Nuyts hebben zich leugens en halve waarheden laten influisteren door leden van de Partij voor de Dieren, die in Maastricht geen zitting heeft in de gemeenteraad. Dat is de stellige overtuiging van de Commissie Klassiek Circus in Nederland. Zo geeft de voorzitter van deze vertegenwoordiging van de circusbranche, J. Mikkenie, met voorbeelden in zijn correspondentie aan dat zaken die in het nieuws kwamen geen juiste voorstelling gaven van wat feitelijk is gebeurd.

Zo zou bij Circus Renz, dat eerder in Maastricht is geweest, in het Zeeuwse Goes een olifant zijn ontsnapt. Volgens de voorzitter van ‘Klassiek Circus’ is het beest op het circusterrein in een greppel gegleden. Van ontsnapping, stelt Mikkenie, was geen sprake. Verder, laat hij bijna fijntjes weten, ging het hier niet over Circus Renz dat in Maastricht had opgetreden maar over het Duitse Circus Renz International. “Dat is nog nooit in Maastricht geweest.” Een opmerking die laat doorschemeren dat de indieners van de motie hun huiswerk niet naar behoren hebben gedaan.

Ook over het wetenschappelijk onderzoek, dat in opdracht van de toenmalige minister van LNV, Gerda Verburg, is uitgevoerd worden volgens de Commissie Klassiek Circus, foutieve mededelingen gedaan. “De wetenschappers trekken in hun rapport 13 conclusies en ze doen 5 aanbevelingen aan de opdrachtgevende minister en daarmee ook aan de circusbranche. Geen enkele conclusie of aanbeveling wijst in de richting van een verbod. Hoe leden van een enkele politiek partij andere conclusies kunnen trekken is niet alleen voor ons, maar ook voor de wetenschappers van Wageningen Universiteit een volkomen raadsel.”

De Commissie Klassiek Circus ziet totaal geen heil in lokale verboden op circussen met wilde dieren. De landelijke wetgeving voldoet goed, zo zegt de woordvoerder van de commissie, aan de eisen op het gebied van welzijn voor de dieren.”Alle dieren, ook die in circussen.”

bron: http://www.maastrichtaktueel.nl/stichti ... aastricht/

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jun 27, 2012 10:08 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
De motie van Hermens (GroenLinks) en Nuyts (Liberale Partij Maastricht) om te komen tot een verbod op "circussen met wilde dieren in Maastricht" (hun woorden). is gisteren behandeld en met meerderheid van stemmen verworpen. Alleen raadsleden van GL en de LPM stemden voor de motie van hun eigen fracties.

In de raadszaal klonken veelvuldig uitspraken welke direct ontleend zijn aan de door de Commissie Klassiek Circus aangeleverde informatie betreffende de het welzijn van circusdieren in Nederland. Een ander gehoord argument voor het verwerpen van de motie: GL en de LPM misbruiken de raadsvergadering, waarin de "Kaderbrief 2012" (voorheen "voorjaarsnota") wordt behandeld, om hun motie in te dienen. De vergadering over de Kaderbrief is namelijk de enige raadsvergadering waarin moties kunnen worden ingediend die niet eerst in een Commissievergadering aan de orde zijn geweest. Met deze werkwijze trachten GL en de LPM alle mogelijkheden van inspraak en burgerrecht te blokkeren.

De motie alsnog in een Commissievergadering behandelen is met de stemming in de Raadsvergadering niet meer nodig.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jun 27, 2012 11:16 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
PERSBERICHT:

Gemeenteraad neemt argumenten Commissie Klassiek Circus over, motie GL en LPM massaal weggestemd.

In een lange raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Maastricht de motie van Hermens (GL) en Nuyts (LPM) massaal weggestemd. Daarmee heeft de raad van de Limburgse hoofdstad de argumenten, die door de Commissie Klassiek Circus zijn ingebracht, overgenomen. Er komt daarmee geen verbod op circussen met dieren in Maastricht.

Misbruik
Naast de inhoudelijke argumenten klonk ook een veroordeling over de werkwijze van GroenLinks en de Liberale Partij Maastricht. Op de Raadsvergadering van 26 juni staat de "Kaderbrief 2012" op de agenda. Dit is de enige Raadsvergadering waarin het is toegestaan om moties in te dienen welke geen verband houden met de inhoud van de Kaderbrief en welke geen verband houden met de agendapunten van de vergadering. Daarmee hebben GroenLinks en de Liberale Partij Maastricht eigenlijk misbruik gemaakt van deze mogelijkheid. De normale weg van een motie is namelijk dat deze eerst wordt behandeld in een Commissievergadering. Dat is de enige vergadering waarbij het mogelijk is voor burgers om gebruik te maken van hun Burgerrecht en de Raad toe te spreken. Inspraak is, althans in Maastricht, niet mogelijk tijdens een Raadsvergadering.

Geen noodzaak voor een verbod
Wetenschappelijke onderzoeken in Nederland en het buitenland tonen steeds weer aan dat er geen noodzaak is voor een verbod op bepaalde circusdieren. Wel zijn er duidelijke, en soms strenge, regels nodig om te voorkomen dat het welzijn van dieren zou kunnen worden aangetast. Op nationaal niveua wordt op dit moment gewerkt aan het opstellen van nieuwe regels en het verankeren daarvan in de wetgeving. Daarmee krijgen de reeds van toepassing zijnde wetten een opvolger in de vorm van de "Wet Dieren".

Draagvlak voor verbod is klein
Het draagvlak voor een verbod op dieren in circussen is zeer klein. Actiegroep "Wilde Dieren De Tent Uit" heeft in meer dan 7 jaar ongeveer 60.000 handtekeningen verzameld voor hun wens voor een verbod op dieren in circussen. Verder doen slechts 4 van de 90(!) afdelingen mee in Actiegroep "Wilde Dieren De Tent Uit". Daar staan de ruim 1,5 miljoen mensen tegenover welke jaarlijks een circusvoorstelling bezoeken van een klassiek circus; mét dieren dus. Dat blijkt ook uit de succesvolle petitie van de Commissie Klassiek Circus op http://www.klassiekcircus.nl en "in het veld". Met gemak halen wij meer dan 1000 handtekeningen op per week. Lezers van deze krant kunnen de petitie voor het behoud van het circus met dieren ook tekenen op http://www.klassiekcircus.nl

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jun 27, 2012 11:26 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
De raadsvergadering is in een opname te beluisteren (met beeld dat niet zo veel toevoegt) op http://maastricht.raadsinformatie.nl/?Commissie=87

Voor de motie over circusdieren doorspoelen naar 6:04:29 (ja u leest het goed 6 uur, 4 minuten en 29 seconden). De discussie en stemming duurt ongeveer 18 minuten.

Uieraard steunen de indieners GroenLinks en de Liberale Partij Maastricht de motie. Van de andere partijen is alleen D66 die er ook voor stemt. Alle andere partijen verwerpen de motie. De spreker namens het college van B&W heeft de documentatie in ieder geval behoorlijk goed bestudeerd.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 1:00 am 
Offline

Lid geworden op: za mei 07, 2011 1:21 am
Berichten: 260
Aan de Com.Klassiek Circus,

Hulde aan uw adres voor het bewerkstelligen van dit resultaat. =o= =o= =o=

Zou het niet werkbaarder zijn als er vanuit de overheid duidelijke of nog duidelijkere richtlijnen naar de gemeentes gaat?

_________________
Het nieuws van vandaag...is morgen weer oud.
Hadeja was voorheen Hans (de Jager)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 9:20 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
De Vereniging Nederlandse Gemeenten is er duidelijk over: Het hoeft niet en het mag niet. Om redenen van dierwelzijn en wetgeving.

Ook wij betreuren het dat er door toedoen van partijen als wddtu, pvdd en GroenLinks zoveel bestuurlijke capaciteit wordt verspild in de gemeenten waar de motie in de raadsvergadering komt. En er nog meer verspilling is als de motie ook nog eens wordt aangenomen en de (betaalde!) burgemeester en wethouders er hun tijd en moeite mee moeten verspillen. Bestuurders hebben veel belangrijkere dingen te doen.

Overigens, waarom gaat zo'n Leonie Vestering, die zegt dat ze zoveel verstand heeft van dieren, niet de eigenaren van dieren leren hoe het dan wel "moet" ???

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 9:36 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
Ook L1 heeft het nieuws intussen ontdekt: http://www.l1.nl/nieuws/183886-geen-cir ... -wJZZGlEnI

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 5:54 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2012 3:46 pm
Berichten: 2441
Comm Klassiek Circus schreef:
De Vereniging Nederlandse Gemeenten is er duidelijk over: Het hoeft niet en het mag niet.


Niet helemaal waar hoor. Nog maar kort geleden heeft een redacteur of redactrice van de internetpagina van deze vereniging de meest recente beantwoording van kamervragen hierover door de heer Bleker ook niet goed gelezen en verkeerd uitgelegd! En dat lezen vervolgens dan wel weer alle gemeenten en andere belangstellenden!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 5:58 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2771
Locatie: thuis
Dat was een ingezonden stuk dat is geschreven door...

wilde dieren de tent uit.

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do jun 28, 2012 6:13 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2012 3:46 pm
Berichten: 2441
Mis hoor, ze brachten het gewoon als eigen nieuws.
En als dat van WDdTU was (ook een beetje goed blijven corrigeren hoor, in een brief schrijft u per abuis een keer 'wilde dieren de tent tit'....) waar bleef dan de reactie van jullie?
Niet gezien daar....


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 11 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.